DGNEWS.EU

Работници от „Неохим” излязоха в защита на работните си места

Работници от „Неохим” излязоха в защита на работните си места
Oct 10
18:53 2019

Работещи в димитровградския торовия завод „Неохим” излязоха, за да защитят работните си места днес. Пред управлението на завода се събраха десетки химици с плакати „Дайте шанс на българската икономика”, „Спасете Неохим”, „Искаме си работата” и др. Митингът бе организира от синдикалните организации в предприятието на КНСБ, КТ „Подкрепа”, НС „Защита” и СС „АХА”, които вече са уведомени от ръководството, че престоят съкращения.

Пред събралото се множество синдикалистите изтъкнаха, че заводът е в тежко икономическо положение заради непосилната цена на природния газ в страната и изключително високите цени на въглеродните емисии, които предприятието трябва да плаща заради европейски директиви. „Това поставят под въпрос съществуването на „Неохим”, а фалита му ще доведе до тежки социални последици, които ще се усетят в целия хасковски регион”.

„Борбата ще много тежка и много оспорвана. Трябва да сме заeдно, трябва да сме силни. Готови сме да протестираме и в София”, заявиха синдикалистите, съобщавайки че имат подкрепа от хора и предприятия от цялата страна. Изтъкнато бе, че  положението в страната въобще не е така розово както го обрисуват управляващите, а в момента и други отрасли в българската икономика изнемогват и са изправени пред закриване.   

Синдикатите поискаха отговорните фактори в държавата незабавно да предоговорят с Газпром по ниска цена на синьото гориво, което е основна суровина за производството на българските торове. „Цената на газта трябва да падне поне с 30 %, за да можем да работим. В противен случай продукцията ни е непродаваема и заводът умира. В момента всички сме събрали тук, за да спасим завода.”, завиха от синдикатите.  Те обясниха че ако не се вземат р;бързо решения и „Неохим” ще има незавидната съдба на многото химически предприятия, фалирали през прехода. „Това зависи от някой горе. Въпросът е от „Кой”?”, питат работещите.

В момента синдикатите и ръководството на Неохим са в преговори за подписването на нов колективен трудов договор. За утре е насрочена среща между работодателя, но от синдикатите изтъкнаха, че не са много обнадеждени.

През последните няколко месеца КНСБ, НФТ "Химия и индустрия" – КНСБ и ръководството на "Неохим" АД Димитровград са имали поредица срещи в Министерството на енергетиката.  На тях са били поети ангажименти през есента да бъдат ускорени преговорите с представителите на Газпром по препоръката на Европейската комисия, за редукция на цената на природния газ; да продължи реализацията на мерките по осигуряването на алтернативни доставки на природен газ през интерконекторните на България връзки; да продължат предвиденото в проекта изграждане на трасето на Балкански поток и газовия хъб "Балкан", като алтернативни борсови пазар, се посочва в становище на КНСБ.

Работещите и синдикатите настояват за предвидима и устойчива икономическа среда, за стабилност в развитие на компанията, за по-добри условия на труд и достойно заплащане.

Изказвания пред работещите направиха председателите синдикалните организации в завода, както и представители на национална федерация „Химия” към  КТ „Подкрепа”, Красимир Митов - национален председател на "Защита", Марио Бисеров - регионален председател на "Подкрепа",  Красимир Кръстев от КНСБ и др.

"Работете за България, после за Европа и най-накрая се себе си", обърнаха се към политиците синдикалистите.

2 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Одобрявате ли замразяването на депутатските заплати в извънредното положение?