DGNEWS.EU

Лекари, мед.сестри и санитари ще обгрижват 118 нуждаещи се в община Димитровград

Лекари, мед.сестри и санитари ще обгрижват 118 нуждаещи се в община Димитровград
Oct 17
14:05 2019

118 жители на общината, нуждаещи се от медицински грижи или обслужване по домовете, ще се обгрижват по нов социален проект за патронажна грижа, който стартира Община Димитровград. По проекта ще се предоставят грижи и услуги в домашна среда на хора над 65-годишна възраст от града и от малките населени места. Те ще получават почасовата патронажна грижа, в зависимост от нуждите си.

Грижите към възрастните ще извършват лекари, медицински сестри, санитари, рехабилитатори, социални работници и психолог. Проектът е насочен към лица претърпели инсулти или други заболявания, трудно подвижни или безпомощни да се обслужват сами. Дейностите са част от проекта "Звено за патронажна грижа - Димитровград" с безвъзмездно финансиране на стойност 312 357.16 лв. по ОП „Развитие на човешките ресурси“. Припомняме, че договорът по проекта бе подписан през юни тази година.

„Идеята е да достигнем с информация до повече хора, за да сме максимално полезни”, коментираха на пресконференция днес ангажираните служители по проекта от общинска администрация.

Реалното обгрижване на нуждаещите ще стартира от 1 декември. Дотогава общински служители ще проучват на най-тежките случаи в общината и ще набират желаещи за ползване на услугите. При кандидатстването ще се взема предвид степента на инвалидност на лицата. По проекта лицата ще получават най-разнообразни грижи, най-ценните, от които са медицинските грижи, които лицата ще могат да получават като рехалибитация, превръзки, къпане, измерване на кръвно налягане и кръвна захар и други. Предоставянето на услугите ще продължи в рамките на 12 месеца, но е твърде вероятно той да продължи и в бъдеще, тъй като населението в общината застарява и вече много хора се нуждаят от помощ в домашна среда, обясниха специалистите.

Услугите ще се предоставят на одобрените лица докато има необходимост от тях. При отпадането им, те ще се пренасочат към други нуждаещи се лица, коментираха днес служители на общината. Те обясниха, че по проекта ще се работи тясно с болниците в Димитровград и Хасково, които изписват пациенти, но същите се нуждаят от последващи грижи. Съдействие ще се търси и от личните лекари в общината, които също да могат да насочват тежки случаи, на които да се помага чрез различните проекти. Имаме много тежки случаи, хора които с години не са напускали домовете си и не са полагали хигиенни грижи, тъй като немогат, коментира днес главния експерт по здравеопазване и социални дейности в общината Галя Пенева.

Това е първия социален проект, насочен повече към медицинско обслужване на хора в нужда над 65 години. Дейностите по него не се припокриват с останалите социални услуги, които предоставя общината. Към момента под различни форми и чрез различни проекти и финансиране се предоставят социални услуги на 871 възрастни хора в общината, като хранене, топъл обяд, почистване на дома, пазаруване, социален асистент, домашен помощник и др. Част от услугите се извършват от Домашен социален патронаж, а други по различни проекти и програми. С настоящия проект близо 1000 жители в общината ще получават социални услуги в домашна среда и патронажна грижа, съобщи Диана Дончева, директор по европейските програми и хуманитарни дейности в общината. Тя призова хората да бъдат по активни и да търсят информация за различните проекти в общината. 

Информация, както и документите за кандидатстване по проекта, ще се дават в общината или в Консултативния център, който се разкрива в бивша детска ясла „Йорданка Чанкова” на ул. „Владимир Поптомов” №2 (зад кино „Химик”). Входът му е от южната страна. Там ще работи екипа по проекта и хората ще могат да получават помощ при попълване на документите, както и да разискват със специалистите конкретно състояние на техен близък или съсед, на коейт трябва да се оказа помощ. Информация може да се получи и на тел. 0391 68 299.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Одобрявате ли замразяването на депутатските заплати в извънредното положение?