DGNEWS.EU

Иво Димов: Изборната победа на ГЕРБ е категорична. Предстои ми тежък мандат.

Иво Димов: Изборната победа на ГЕРБ е категорична. Предстои ми тежък мандат.
Oct 29
13:19 2019

ГЕРБ остава първа политическа сила в община Димитровград и победата, която партията постигна на местните избори, е категорична и историческа. Това заяви на пресконференция днес избраният от първи тур кмет Иво Димов, на която бяха коментирани изборните резултати от местния вот. Той посочи, че избирането му за трети кметски мандат е исторически, тъй като няма друг, който да е печелил от раз три пъти изборите за кмет на общината.

На 27 октомври в община Димитровград са гласували 22 051 избиратели, което е 44,9 % от имащите право на глас. Кандидатът на ГЕРБ Иво Димов е получил подкрепата на повече от половината - 11 632 или 54.52% от гласоподавателите. „Това е огромно признание за свършеното до момента и същевременно огромна отговорност. Вдигнахме много високо летвата и хората очакват да се случат много неща.”, заяви Димов. Според него ниска избирателна активност, е необяснима и една от причините за нея най-вероятно е, че димитровградчани са били убедени в победата на ГЕРБ и затова не са излезли да гласуват.

Той посочи, че ГЕРБ печели масово във всички секции в града, с изключение на ромските секции и тези в кварталите. А победата на кметовете на ГЕРБ в 7 малки населени места, показва че партията има и подкрепата по селата. Тепърва ГЕРБ ще анализира загубата си в село Горски извор. „Там имаме категорична подкрепа за кмет на община и за съветническа листа, и отлив от гласовете на кандидата за кмет на селото. Нормално е търсим каква е причината. Другите села, в които партията не успя да спечели са Странско и Крепост, където тази неделя ще има балотаж.

Според Димов на ниската активност се дължи факта, че ГЕРБ ще има по-малко общински съветници от досега. Както писахме в бъдещия 33-членен местен парламент, партията ще има 15 съветника, вместо досегашните 17, с което губи мнозинството си. „Предвид ниската избирателна активност не мисля, че резултатите са отстъпление, защото ГЕРБ е водеща политическа сила. Разбира се, по-добре е човек да работи с пълно мнозинство, но това за мен не е проблем. Мисля, че при тази конфигурация в общинския съвет ние ще имаме много по-голяма подкрепа. Надявам се с новия ОбС да работим и мислим в една посока. Отворен съм към всяка подадена ръка, която е в интерес за развитието на Димитровград. Надявам се годините на конфронтация, злепоставяне и саботиране на дейността на общинска администрация по различни начини в ОбС, включително и чрез раздуване на разходите, да е отминало. Надявам се на разум, съвет и отговорност от новите съветници, за да продължим да надграждаме”, коментира Иво Димов.

„През тези 8 години няма нито едно мое предложение в ОбС, което да не е било достатъчно мотивирано, аргументирано и обосновано или което да е в ущърб на гражданите. Надявам се и БСП също да бъдат достатъчно мотивирани и да подкрепят разумните решения. Те всъщност и на големите губещи на тези избори”, коментира Димов.

Според него заради динамиката на времето, процесите и променената демографска картина, отминалите избори не могат да се сравняват с местните избори през 2015 г., защото избирателите в общината са били с 3100 по-малко, оповести той.

Димов коментира, че въпреки безспорния изборен успех на ГЕРБ, спечеленият трети мандат ще бъде и най-трудния за него като кмет. „Очакванията на хората са големи. Отсега започваме с работата и вече работим по структурирането на общинския бюджет за следващата година”, обяви кметът.

Иво Димов благодари на всички избиратели, членове и симпатизанти за подкрепата, както и на хората в екипа и щаба си за позитивната и добронамерена кампания, която е протекла. Благодарности изказа и председателят на предизборния щаб д-р Вълчо Митрушев.

На пресконференцията Иво Димов поздрави и колегата си Станислав Дечев, който спечели кметския пост в съседно Хасково.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?