DGNEWS.EU

Завързан балотаж с „игран мач” за избирателите в село Крепост

Завързан балотаж с „игран мач” за избирателите в село Крепост
Oct 29
15:45 2019

Най-многолюдното и бързоразвиващо се село в общината – Крепост, ще избира кмет на балотаж. Вотът на 27 октомври не излъчи победител измежду четиримата кандидати. Така в неделя за доверието на крепостчани ще се борят Димитър Белчев, кандидат на партия „Български демократичен център” и Петър Митев, кандидат на местната коалиция „Движение ЗАЕДНО за промяна”. На първия тур Белчев подкрепиха 46,02% от избирателите, или 353 души. Митев пък получи доверието от 249 крепостчани или 32,46% от упражнилите вота си.

Останалите гласове се разпределиха между кандидатът на ГЕРБ Живко Жеков, подкрепен от 88 избиратели или 11,47% от гласувалите, и Михаил Михайлов получил 9% или 69 гласа. Осем пък гласуваха с опцията „Не подкрепям никого”. Сумарно тези над 20 на сто искат нов кмет на Крепост, но е сигурно, че няма да го получат.

На 3 ноември, крепостчани ще избират между кандидати, на които вече „са им сърбали попарата”. И Белчев, и Митев са били кметове на селото. До настоящите местни избори първият управлява два мандата, а вторият бе управник два преди него. И двамата са трупали негативи, но на 27 октомври и двамата показаха, че имат достатъчно поддръжници, които да ги изтласкат на балотаж. Разликата от 104 гласа на първия тур между тях бързо може да се стопи, но не се знае в чия полза.

Изходът от балотажа е непредвидим заради учудващо ниската избирателна активност, която е факт не само в цялата община, но и в Крепост, което по население вече се мери с град Меричлери. На 27 октомври до урните в селото отидоха едва 767 имащи право на глас, или почти половината от регистрираните по постоянен адрес жители. Отсега не се знае, дали избирателите пропуснали вота завчера, ще се активизират и ще гласуват на втори тур.

Не само слабата активност е учудваща в Крепост. Учудващо е, че основна партия като БСП въобще не излъчи свой кандидат за кмет на селото на тези избори, с което постави симпатизантите си в мат. Учудващо е, че в селото, където през последните години при управлението на ГЕРБ бяха концентрирани най-големите чуждестранни инвеститори, техния кандидат не стигна до балотаж. Нещо повече, въпреки видимите резултати, откакто е на власт, партията досега не е печелила кметски избори в Крепост, 

„Всеки действащ кмет в селата е една стъпка напред пред другите. Това, че не сме на балотаж не е фатално. Резултатите за с.Крепост показват, че ГЕРБ почти удвоява резултата си за кмет на община и съветническа листа. Възможно е хората да не са харесали нашия кандидат. Предстои да анализираме.”, коментира пред dgnews.eu, спечелилият трети кметски мандат и председател на ГЕРБ в Димитровград Иво Димов.

На пресконференция днес той коментира, че предстои общинската партийна организация да обсъди евентуална подкрепа за кандидата на БДЦ Димитър Белчев. Решението се очаква да бъде съобщено в четвъртък на среща в селото, на която Димов лично ще присъства. Подобна подкрепа няма да е изненадваща, предвид че другия кандидат за поста - Петър Митев е издигнат от най-големия опонент на ГЕРБ в тези общински избори – местната коалиция „Движение ЗАЕДНО за промяна”, водена от Стефан Димитров.

При така създалата се ситуация ГЕРБ е изправена пред избора да подкрепи човека, който най-много й пречи да спечели избори в Крепост – досегашния кмет. Заради силния мажоритарен елемент на вота, е спорно обаче дали партийната подкрепа ще налее автоматично 11% към сегашния резултат на Белчев, и така да го изведе като победител.

Съществуват и други детайли, които правят избора на крепостчани труден. Един от тях е факта, че жената на Белчев е личен лекар в селото, а здравето е най-важно от всичко. От друга страна не е без значение, че д-р Донка Велчева, вече е избрана като общински съветник от партия БДЦ, която партия се очартава като партньор на ГЕРБ в работата на местния парламент.

Кой каквито и политически сметки да си прави за балотажа, в крайна сметка думата ще е на крепостчани. А при този завързан балотаж с „игран мач”, отсега се знае, че ще е важен всеки глас.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?