DGNEWS.EU

Премиерът инспектира изграждането на газовата връзка с Гърция

Премиерът инспектира изграждането на газовата връзка с Гърция
Снимки: Областна администрация - Хасково
Nov 11
13:28 2019

Министър-председателят Бойко Борисов провери напредъка по изграждането на междусистемната газова връзка Гърция-България. „С този проект България ще има излаз на Егейско море, а Гърция на Черно море и река Дунав. Изпълняваме мечтата на поколения политици, които говореха за диверсификация на доставките на газ“, подчерта премиерът Бойко Борисов. Той прогнозира, че след година по този газопровод ще може да се доставя газ от Азербайджан, Египет, Израел, Кипър и други.  

На инспекцията между хасковските села Войводово и Орлово присъстваха министърът на енергетиката Теменужка Петкова, посланиците на Гърция, САЩ и Азербайджан, областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова, кметът на община Хасково Станислав Дечев, народните представители от ГЕРБ Евгения Ангелова и Митко Полихронов, представители на институции, археолози и изпълнители на проекта.

Проектът IGB се реализира от съвместното инвестиционно дружество „Ай Си Джи Би“ АД, с българско и гръцко участие. Междусистемната газова връзка ще свърже гръцката газопреносна система и Трансадриатическия газопровод в района на Комотини с българската национална газопреносна система в района на Стара Загора. Дължината му е 182 км, а проектния капацитет е до 3 милиарда кубически метра на година.

Проектът е реверсивен с възможност да транспортира газ от Гърция към България и обратно. При изпълнението му са инвестирани над 4 милиона лева за археологически разкопки, съхранени са артефакти от преди 7 хиляди години, съобщиха от областна администрация - Хасково.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Поносими ли са новите цени на електроенергията от 1 юли за семейния ви бюджет?