DGNEWS.EU

Икономисти предлагат на премиера Борисов нова данъчна реформа

Икономисти предлагат на премиера Борисов нова данъчна реформа
Петър Ганев, старши изследовател в Института по пазарна икономика
Nov 12
16:16 2019

Отворено писмо относно необходимостта от преотстъпване на част от приходите от облагането на доходите на физическите лица на общините до министър-председателя Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев и финансовият министър Владислав Горанов, публикува днес икономистът и старши изследовател в Института за пазарна икономика Петър Ганев. Той обосновава необходимостта от изключително важната данъчна реформа, която по думите му „отива отвъд чисто финансовата рамка на бюджета и засяга по-широк кръг от въпроси, включително самото функциониране на демокрацията в България".

В писмото си икономистът прави финансова разбивка, от която се вижда „огромния структурен проблем пред общинските бюджети в България – общините нямат адекватен собствен ресурс и са изцяло зависими от трансфери (от централното правителство) и помощи (от европейския данъкоплатец)”.

Според Ганев липсата на адекватен собствен ресурс не позволява на общините да провеждат разумна самостоятелна политика и да отговорят на нуждите и приоритетите на своето население. Той посочва, че „проблемът е законодателно заложен” и че облагането на доходите, печалбите и потреблението, които се генерират на местно ниво, почти изцяло отиват в централното правителство. Общините събират собствени приходи, предимно от имуществени данъци, които далеч не са достатъчни да покрият техните нужди.

„Нашето предложение, което през годините е широко изказвано и от много други експертни общности и е познато в обществото, е 1/5 от приходите от облагането на доходите на физическите лица да бъде автоматично преотстъпвана към общините, като „парите следват личната карта“ – щом по постоянен адрес си в дадена община, то 1/5 от твоя подоходен данък да отива именно там. По наши изчисления това е ресурс в рамките на 800 млн. лв., който почти ще удвои собствените данъчни приходи на общините без да се вдигат данъци”, изтъква Петър Ганев.

Той посочва, че предлаганото преструктуриране на приходите цели общините да получат повече собствен ресурс, без да има ощетени от реформата. „Считаме, че реформата може да бъде изработена и подкрепена от всички заинтересовани страни в рамките на половин година и да бъде напълно приложена със съответните законодателни промени и приемането на държавния бюджет за 2021 г. Не е случайно, че изпращаме това писмо една седмица след проведените местни избори. Не искаме въпросът да се политизира и затова изчакахме политическите страсти да утихнат. Вече има легитимно избрани нови общински власти – нека сега започне промяната, която ще им позволи да работят успешно и в интерес на гражданите”, заявява в заключение икономистът.

Припомняме, че през месец юли т.г. Националното сдружение на общините поиска от 10-процентния данък върху доходите, 2% да отиват директно в общинските бюджети. Тогава пред Bloomberg TV Bulgaria, изпълнителният директор на НСОРБ Силвия Георгиева заяви, че българските местни власти са единствените в ЕС, които разчитат само на имуществени местни данъци, докато в другите държави местните власти пълнят хазните си и от имуществени, и от подоходни данъци. Предложението на сдружението е 2% от подоходния данък да се преотстъпват от държавата на общините, не да се въведе общинска надбавка върху подоходния данък. Георгиева обоснова предложението изтъквайки, че „от седем местни данъка четири нямат никакво фискално значение за общините – наследственият, патентният, туристическият и данъкът върху такситата. От тях ние формираме 4% от собствените си данъчни приходи. Нашите местни приходи се формират от данъка върху колите, данъка върху имотите и имуществените данъци”.

Междувременно на пресконференцията си след втория тур на местните избори премиерът Бойко Борисов посъветва всички нови кметове „да спрат с това - ще намаляваме данъците!". Думите му обаче могат да се приемат и като своеобразен картбланш към кметовете от ГЕРБ за бъдещо увеличение на данъците по места.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Поносими ли са новите цени на електроенергията от 1 юли за семейния ви бюджет?