DGNEWS.EU

Творци почетоха Пеньо Пенев и Никола Вапцаров на форум в Димитровград

Творци почетоха Пеньо Пенев и Никола Вапцаров на форум в Димитровград
Nov 14
10:41 2019

Десетки творци от 15 български града се включиха в литературния форум „Добро утро, град!“ в Димитровград вчера. Откриването се състоя в Градска библиотека „Пеньо Пенев“. Първи приветствие към гостуващите поети, писатели и издатели отправиха кметът Иво Димов и председателят на ОбС Гергана Кръстева. Двамата подчертаха значимостта на форума, чрез който Димитровград за пореден път се превръща в лоно на българската литература и поезия. Те изтъкнаха, че се чувстват горди и удовлетворени от факта, че именно културата събра за пореден път толкова изявени творци, пожелавайки такива срещи да продължат и в бъдеще.    

Председателят на Съюза на българските писатели Боян Ангелов благодари за възможността да представи на форума антологията „Пеещо дърво“, събрала най-доброто от българската поезия от последния век. Изданието от над 600 страници е посветено на 105-годишнината от създаването на Съюза на българските писатели. То е ценно, че в него присъстват всички носители на националната литературна награда „Пеньо Пенев”. Част от представените в антологията автори присъстваха на форума.  

След официалната част творците отдадоха почит с едноминутно мълчание към големите български поети Пеньо Пенев и Никола Вапцаров, поднасяйки венци пред техните паметници в едноименните паркове в града. Първи цветя положиха най-близките техни родственици - синът на Пеньо Пенев - художникът и почетен гражданин на Димитровград Владимир Пенев, и поетесата и режисьор Мая Вапцарова, племенница на разстреляния през 1942 г. писател.

 „Всяко наше заставане до Пеньо и Вапцаров отново събужда  енергията им, която те дадоха за нашия живот. Всички вие сте носители на онова огромно желание да стигнем до обетованата култура. Бъдете такива каквито сте днес, защото този дух съживява именно тази енергия.”, заяви пред поетите Мая Вапцарова. Тя сподели и за приятелството на баба си Елена с поета, възпял изграждането на Димитровград. Стих посветен на Пеньо Пенев прочете пред паметника му костница ямболският поет Илко Капелев.

Форумът продължи с литературно четене на стихове от антологията в приятелска атмосфера в хотел „Славяни”. На творческа среща издателят и писател Иван Гранитски заяви, че почитта към големите творци на България е важна за днешното българско общество, което е приспано и в което единствено поетите се съпротивляват на общата продажност и общия разпад на нравствените ценности. „Антологията „Пеещо дърво“ е важна именно с това. Стиховете и творбите на авторите в нея са съпротивата на мислещото съзнание в една държава, в която уви, едва ли ще видим светъл лъч в следващите 20 години”, заяви Гранитски.

Всички гости бяха удостоени с грамоти, а дамите и с цветя, от домакина на вечерта - поетът и директор на димитровградската библиотека Петко Каневски, който също присъства със свои стихове в антологията. Специална признателност той изказа към бизнесмена Гочо Желев, който е сред последователните спомоществуватели на събитието и на културата в града.   

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Какви промени в Конституцията на България смятате, че са необходими?