DGNEWS.EU

Вдигат такса смет в Димитровград, останалите данъци - не

Вдигат такса смет в Димитровград, останалите данъци - не
Nov 18
13:00 2019

Увеличение на такса битови отпадъци (ТБО) с един промил върху данъчната оценка на имотите за Димитровград и до 1,3 промила за тези по селата, залага в план сметката си за догодина тукашната община. Това съобщи на първата си пресконференция в новия си мандат кметът на Димитровград Иво Димов. Причина за поскъпването е драстичният скок на отчисленията по чл. 64 от Закона за управление на отпадъците (ЗУО), които общините ще плащат на тон депониран боклук от следващата година, обясни Димов. Той съобщи, че увеличение на други местни данъци в общината за 2020 г. не се планира.

„От догодина за всеки тон депониран отпадък отчисленията към РИОСВ скачат с близо 90 %. При 57 лв. на тона депониран отпадък сега, от следващата година всяка община ще плаща по 95 лв. на тон. За 2019 г. при заложени 3 640 000 млн. лв. за чистотата, общината ще изразходва 4 040 000 лв., а догодина заради увеличените отчисления сумата ще е още по-голяма. Очертава се недостиг от 1,2 млн. лв. годишно. Половината от тях общината ще компенсира с вдигане на размера на ТБО, а останалите 600 000 лв. ще дофинансира. Ако не вдигнем таксата, няма как да посрещнем останалите си нужди”, обясни кметът.

Той съобщи, че изчисленията показват, че за един апартамент 120 кв.м. с мазе и таван увеличението ще е до 25 лв. годишно. Ако Общинския съвет одобри предложението за жилищни имоти в града таксата битови отпадъци вече ще е 5,5 промила, а за селата, съответно  5,8 и 6,8 промила. За нежилищни имоти на фирми и предприятия ТБО ще е  9 %. Кметът напомни, че в предишни години такса смет за бизнеса е достигала 14 промила, като през 2011 г. по негово настояване тя е била намелена от 10 на 8 промила.  

Димов припомни, че общината не е увеличавала местните данъци в последните 8 години, но сега е принудена да вдига такса смет. На пресконференцията бе съобщено, че общината има нови сключени договори за сметосъбиране, в които сумите са леко завишени, главно заради повишаването на минималната работна заплата в последните години.

За сравнение кметът посочи, че община Димитровград генерира близо 16 000 т битов отпадък на година. През 2011 г. тя е плащала отчисленията по 3 лв. на тон, а през 2020 – ще плаща 95 лв. на тон. Димов съобщи, че Националното сдружение на общините в България е получила категоричен отказ от Министерството околната среда и водите за плавен преход в размера на отчисленията, заради европейски изисквания. Междувременно политиката досега бе точно такава и държавата налагаше по малки отчисления, фиксирайки ги в съответната наредба всяка година.

Както писахме още през 2017 г. общините плащат хиляди левове месечно отчисления по чл. 64 за обезвреждане на боклука, които събират чрез такса смет от населението. Средствата не се разходват ежемесечно за чистотата, а стоят в банкови сметки като резерв, който може да се разходва само за определен тип дейности и то под условия, указани в Наредба №7 от 19.12.2013 г. (повече по темата тук).     

2 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Поносими ли са новите цени на електроенергията от 1 юли за семейния ви бюджет?