DGNEWS.EU

Учители от иновативни училища обменят опит в димитровградското ОУ „П.Славейков”

Учители от иновативни училища обменят опит в димитровградското ОУ „П.Славейков”
Nov 22
13:19 2019

30 начални учители от иновативни училища от Пловдивска област обменят опит в димитровградското ОУ „Пенчо Славейков” днес. Форумът е част от националната инициатива „Гост за един ден”, стартирала през 2017 г. по идея на преподаватели от пловдивското СУ „Черноризец Храбър”, и подкрепена от Министерството на образованието и науката. Сред официалните лица на днешния форум са началникът на РУО – Хасково Христина Боева и Васка Атанасова, старши експерт по начално образование в РУО - Пловдив.

Гостите бяха посрещнати с хляб и сол от деца директора на училището Снежана Ангелова, облечени в народни носии и от председателя на Общинския съвет в Димитровград Гергана Кръстева. Хористите на училището приветстваха гостите с музикален поздрав, изпълнявайки химна „Славейковци” и фолклорни песни.

Обменът на педагогически практики между иновативни училища в начален етап на образование се осъществява за първи път в Хасковска област. Димитровградското иновативно ОУ „Пенчо Славейков” е домакин заради водещото си място в иновативното обучение в областта. „Успехите са факт благодарение на екипа преподаватели, ръководството на училището и подкрепата на Община Димитровград”, подчерта в изказването си началникът на РУО-Хасково Христина Боева.

Приветствие от името на кмета на Димитровград Иво Димов и от свое име, отправи и председателят на ОбС Гергана Кръстева. Тя заяви, че успехите на славейковци и на образованието като цяло в димитровградските училища, се дължи на общото разбиране на местната власт, директори, учители и родители, че началното образование е основата, върху която се гради бъдещето на децата, а оттам и бъдещето на Димитровград.

Директорът на славейковци Снежана Ангелова благодари за възможността училището да е домакин и подчерта, че постиженията на учениците са видими най-вече чрез завоюваните отличия в национални олимпиади, конкурси и състезания. „Ние учителите, нашите ученици и техните родители, създаваме среда за приобщаване на децата, за да бъдат те успяващи и подготвени за утрешния ден. Работата на учителя при нас е много отговорна, защото трябва да работи с деца на различно ниво и същевременно да въвежда иновативни практики в движение.”, подчерта тя.

В рамките на обмена пловдивските учители ще се запознаят със съдържанието на иновациите в различни направления в училището, при които водещо е обучението чрез игра и чрез преживяване на децата, което ги  прави успешни. Пред гостите ще бъде представено въведеното проекто-базирано обучение с интердисциплинарен подход в начален етап; обучението по изкуствен интелект по факултативна подготовка, в която децата програмират и конструират роботи; приобщаващите практики, в които наравно с учители и ученици, участват и родителите.  

Гостите ще разгледат и характеристиките на образователната среда в училището. Ще разгледат класни стаи, кабинети, помещения за спорт и свободни занимания, както и свободните училищни пространствата, които дават възможност на децата да четат и да творят през междучасията и в свободното си време.

Освен чрез работни срещи, обменът между учителите са осъществява и чрез създадена в рамките на националната инициатива „Гост за един ден”, електронна страница, на която педагозите споделят с колегите си в страната своите иновативни практики. Старши експертът от РУО – Пловдив Веска Атанасова сподели, че създател на инициативата е един учител, който е представил идеята си в завършен вид и е създал един блог, воден от желанието за своето и на колегите си усъвършенстване в работата.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Какви промени в Конституцията на България смятате, че са необходими?