DGNEWS.EU

Димитровград предотвратява наводнения с нова техника

Димитровград предотвратява наводнения с нова техника
Dec 06
12:48 2019

Димитровград и Узункьопрю ще закупуват специализирана техника за почистване на речни корита, дерета и канавки като превенция срещу наводнения по проект за трансгранично сътрудничество. Това обявиха на пресконференция днес кметовете на двете общини Иво Димов и Йозлем Беджан, партньори по проекта финансиран по програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ - ИПП България Турция 2014-2020 "Съвместни инициативи за резистентност на наводненията  в трансграничния регион - FLOOD RESILIENCE".

Двамата споделиха голямата необходимост от превенция при наводнения в региона и възможността да закупят специализирана високо-проходима техника по проекта, която ще им позволи да изпълняват конкретни мерки.

Общата стойност на проекта е за 596 121 евро. Иво Димов каза, че след тежките наводнения през 2012 и 2014 година община Димитровград целенасочено работи по дейности за предотвратяване на наводненията. Машината, която се предвижда да бъде закупена по проекта е с няколко накрайника и предвижда рязането на дървета, почистването на храсти, крайпътни зони и блатисти район. След купуването й, възможностите й ще бъдат демонстрирани на три места в общината - около грабищния парк на Димитровград, и в селата Райново и Бодрово.

Г-жа Беджан благодари на кмета на община Димитровград за партньорството и добрата взаимна работа, и сподели важността от подобен тип съвместни проекти. Узункьопрю също ще закупи подобен тип машина, с която да почиства опасните зони. Турската община подобно на димитровградската също е разположена по протежението на река, която наводнява техни земи. Проектът ще помогне за предотвратяване на наводнения и в двете общини.  

В пресконференцията участваха още екипите от двете партниращи си общини и ръководителя на проекта и зам.кмет на община Димитровград Яшо Минков. Той сподели, че на провела се вчера работна среща двете страни обстойно са обсъдили по-нататъшните действия и мерки, по които да се работи. Дейностите по проекта предвиждат изготвяне на анализ от експертни групи на рисковете и заплахите от наводнения на територията на двете общини в трансграничния регион. В обобщен доклад ще бъде включена информация за мерките, които трябва да се предприемат. Територията на двете общини ще бъде картирана със съответните горещи точки. Предвижда се обучение на доброволци и формиране на добровелческа група, както и създаването на IT платформа сайт за обмен и координация на информация при взаимни действия. 

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Какви промени в Конституцията на България смятате, че са необходими?