DGNEWS.EU

Държавата сурвака общините с милиони за ремонти на язовири, Димитровград й дарява 15

Държавата сурвака общините с милиони за ремонти на язовири, Димитровград й дарява 15
Dec 27
13:59 2019

Кметът на Димитровград Иво Димов реши да прехвърли 15 общински язовира безвъзмездно на държавата, след като държавната фирма „Монтажи” му поиска 1 млн. лв. за ремонт на скъсана язовирна стена. Сумата била за възстановяване на дигата на язовира в село Странско, който на 6 септември 2014 г. наводни половината село и наложи спешна евакуация на населението. Преди празниците управителят на фирмата информирал кмета, че компрометирания язовир е сред водоемите, определени за спешен ремонт с Решение № 495 на Министерски съвет от 13 юли 2018 г. В изпълнение на задачата предстояло проектиране, а по предварителни разчети ремонтът щял да възлезе на около 1 млн. лв., които общината впоследствие трябвало да преведе на държавното дружество, обяснил той. С въпросния разговор Иво Димов запозна общинските съветници на предколедното им заседание. Той разясни, че в списъка за спешен ремонт попадат още 14 общински язовири в Димитровградско. „Доколко са сериозни проблемите по тях и каква е стойността на ремонтите им никой не може да каже, докато не се извърши проектиране. Предвид многото въпросителни, през януари ще предложа на общинския съвет да прехвърли общинските язовири от списъка на държавата. Оттам насетне тя ако иска да ги ремонтира за един милион, ако иска за два”, заяви кметът. Той обяви, че е по-добре общината да се откаже от концесионните възнаграждения на тези язовири, вместо да налива милиони в тях. По думите му от общинската концесия на проблемния язовир в с.Странско общината е получавала 20 000 лв. годишно.

Наша проверка показа, че в списъка с язовирите, подлежащи на спешен ремонт определен с министерското решение № 495 попадат общо 354 общински язовира. Най-много са в област Хасково - 99. От тях 15 са на територия на община Димитровград - три в Меричлери, три в с.Странско, два в с. Светлина, два в с. Горски извор, и по един язовир в селата с.Долно Белево, Бодрово, Каснаково, Райново и Бряст. За тях са констатирани неизправности в преливниците (някои поради извършени реконструкции); нарушаване на пропускателната им способност; слагания на короната; свличания; нарушено експлоатационно състояние и др. Повечето от водоемите общината досега отдаваше на концесия, а постъпленията пълнеха общинския бюджет.

Намерението на държавата да сурвака общините с милиони за ремонти на язовири обаче, принуждава кметът на Димитровград да преобърне досегашната си политика за запазване на всички водоеми като общински. Миналата година той заяви, че Община Димитровград няма да прехвърля безвъзмездно на държавата язовири - възможност, която бе дадена с изменения в Закона за водите. По повод законодателните промени излиза и министерското решение № 495. В него наред със списъка с проблемните язовири, правителството определи „Държавна консолидационна компания” ЕАД - София да възлага ремонтите и реконструкциите на държавните и общински язовири (с изключение на тези, които ще се ремонтират от концесионерите), увеличавайки с половин милиард лева капитала на държавното търговско дружество. В публикация на „Капитал” четем, че почти цялата сума от 500 млн. лв. е била преведена на дъщерното дружество „Монтажи”, което най-вероятно ще ремонтира язовирите.   

Припомняме, че общините имаха 3-месечен срок от влизане в сила на промените в Закона за водите да решат кои язовири ще прехвърлят безвъзмездно на държавата. За целта те трябваше да внесат в Министерството на икономиката мотивирано предложение за промяна на собствеността им след взето решение от съответния общински съвет. Крайният срок за прехвърлянето бе 7 октомври м.г., сиреч в разгара на предизборната кампания за местните избори. Много общини от Хасковска област още тогава побързаха и прехвърлиха голяма част от водоемите си. Пред dgnews.eu кметът на Димитровград Иво Димов заяви, че този процес не приключва с изтичане на срока. "Процедурата е отворена и през януари ще внеса предложението пред общинския съвет за прехвърляне на 15 язовира на държавата", коментира той.      

1 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?