DGNEWS.EU

Манолова: Борисов да каже къде са 500 млн. лева за ремонт на язовири

Манолова: Борисов да каже къде са 500 млн. лева за ремонт на язовири
Jan 09
20:59 2020

По Закона за достъп до обществена информация поискахме информация от министъра на икономиката и от шефа на Държавната консолидационна компания  (ДКК) Ясен Спасов за начина, по който са изразходвани целевите 500 млн. лева, които с постановление и решения на Министерския съвет са дадени на ДКК преди 18 месеца. Това обяви на брифинг в Хасково днес председателят на гражданската платформа „Изправи се.БГ” Мая Манолова.

Една четвърт от тези язовири в област Хасково – 99 са общински, а два са държавни.  500 млн. лева са гласувани и дадени за ремонт на тези язовири в аварийно състояние и следва да се извършват различни по важност и степен на сложност ремонти. Министерството на икономиката казва, че 182 от тези язовири са възложени за ремонт на „Монтажи” ЕАД, което е част от Държавната консолидационна компания. Нито за тези има яснота – колко и къде се ремонтираните, нито за останалите, които не са възложени все още, обяви Манолова. По думите й, година по-късно парите вече не са по сметките на ДКК, вероятно част са вече по сметките на „Монтажи” ЕАД, но колко са отишли за ремонти не става ясно.

Манолова обяви, че е сформирано и ново държавно дружество за управление на язовирите още през септември 2019 г. Първото, което правят е да си купят 30 автомобила, се вижда от оскъдните им отчети, съобщи тя. Дали е предприело дружеството конкретни действия във връзка със състоянието на язовирите обаче, не е ясно, посочи Мая Манолова.

Припомняме, че преди коледните празници от "Монтажи" поискаха 1 млн.лв. за ремонт на една язовирна стена от Община Димитровград, в който 15 язовира се нуждаят от ремонт, а този повод кметът Иво Димов обяви, че ще ги прехвърля на държвата.  

Хората от Хасково питат още как са похарчени и 2 млн. лева, които са дадени целево за алтернативни кладенци за питейна вода, тъй като и тук има забрана за ползване на питейна вода и се носи вода с 11 водоноски.  Хората очакват да чуят сроковете за решаване на въпроса с водата, каза още Манолова след срещите си в Хасково и Димитровград в последните два дни.

Преди време бях занимавана като омбудсман с разрешителни книжа за ВЕЦ на яз. Тракиец. Контролът върху издаването на такива разрешителни за язовири с питейна вода трябва да е много строг. Но тук има решение на Общинския съвет и одобрен ПУП, затова повдигам въпроса на гражданите за този ВЕЦ пред местните общински съветници, каза още Манолова.

По думите й кризата с водата се разраства, засяга 11 области, над 100 населени места, над 300 хиляди души и това са данни на самите министри на премиера Борисов. Водата, храната, въздухът са основни права и ресурси. Неслучайно поискахме КСНС по темата за водата. Сигурността не е само свързана с военни действия  и конфликти, а че нямаме вода и дишаме отровен въздух. Искаме и международен одит, защото не е ясно какво е състоянието на водния сектор, какво е състоянието на инфраструктурата и какво е движението на паричните потоци в  сектора, колко са ремонтираните язовири и опасни ли са за хората, посочи още Манолова.

В Хасково няма одобрен бизнес план на водното дружество и затова не поскъпва водата тук, но няма гаранции, че ще се подобри качеството, нито за разходите и инвестициите, каза още тя.

В града Манолова се срещна с Института за право и правосъдие,  както и с граждани по местни казуси, за които са подадени сигнали в платформата „Изправи се.БГ”. Тя обяви, че ще създаде структури на гражданската платформа в Димитровград и Хасково в началото на месец февруари. 

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Кои са най-наболелите проблеми в община Димитровград, според Вас?