DGNEWS.EU

Два гаража гасиха огнеборците в центъра, мястото заприличало на сметище

Два гаража гасиха огнеборците в центъра, мястото заприличало на сметище
Jan 13
12:30 2020

Пожар в два съседни гаража в центъра на Димитровград гасиха вчера димитровградските огнеборци. Огънят тръгнал от едната клетка и бързо обхванал другата, тъй като вратите и на двата гаража са дървени. За бързото разпространение на огъня и трудното му потушаване са способствали намиращите с в гаража гуми и други лесно горими боклуци. Инцидентът довел до силно задимяване и остри задушливи миризми и замърсяване на въздуха в района.

Това е пореден пожар в гаражите, намиращи се между детска градина „Радост” и магазини „Енди”. Мястото се е превърнало в бунище заради изхвърляни до гаражите всякакви отпадъци и ненужни вещи. Навремето гаражите са били ведомствени - на въгледобивното предприятие „Марбас” и на ТЕЦ „Марица 3”, но впоследствие разпродадени на работещи. Към днешна дата една част от тях са напуснати, видно от състоянието им, а за други се полагат грижи.  

Собственик разказа, че в гаража, от който в неделя тръгнал пожара, живеел Наско от кв. „Марийно”. В последните дни мъжът бил болен и не е идвал. Гаражът бил посетен от дъщеря му, която имала 6 деца, разказа човекът. По думите му заради закътаното място често гаражите са обект на вандалски прояви от страната на групи деца и непълнолетни, които си играят в района и често палят. Според него случаят от неделя е именно такъв.

Преди време друг гараж също се подпали и вдигна на крак огнеборците. В него тогава се бе самонастанил безпризорен мъж, останал без подслон. Няколко зими поред той редовно горял боклуци, за да се отоплява, с което също замърсявал района. За случая му били сезирани дори и в РИОСВ-Хасково. Днес овъглената врата на този гараж е цялата в юргани, а щетите от пожара са видими.  

Заради безразборното изхвърляне на отпадъци и безхаберие на собственици на клетки, мястото е заприличало на гнусна язва в сърцето на града. Преди години от общината имаха намерение да разчистят терена, но вероятно заради частният статут на гаражите към действие и до момента не се е пристъпило.      

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Какви промени в Конституцията на България смятате, че са необходими?