DGNEWS.EU

Министърът на образованието се запозна с иновативното обучение в Димитровград

Министърът на образованието се запозна с иновативното обучение в Димитровград
Jan 28
14:49 2020

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев се запозна с иновативното обучение в ОУ „Пенчо Славейков” в Димитровград днес. Училището е единственото иновативно в общината и едно от четирите в област Хасково, което провежда обучение от първи до 7 клас по нови методики. Прилаганите практики и иновативни подходи бяха представени пред министър Вълчев от началния преподавател Петя Йорданова в присъствието на учители, директорът на училището Снежана Ангелова, началникът на РУО-Хасково Христина Боева, кметът на Димитровград Иво Димов, областният управител д-р Здравка Стефанова, народният представител Евгения Ангелова и др. Министър Вълчев бе посрещнат по българска традиция с пита и сол, поднесена от момичета в народни носии. След топлото посрещане, той разгледа базата на училището и остана впечатлен от завоюваните награди от славейковци в различни състезания и турнири.   

Просветният министър сподели, че целта на посещението му в Димитровград и региона е да дискутира с учители актуалните цели, задачи и политики, свързани с повишаването на резултатите в образованието, иновативното обучение, приобщаването на децата, връзка с родителите и други теми. „Използвам случая да се срещна и с кметовете по места. Общините са ни основен партньор в системата, защото 90 процента от образователните институции са общински. На тях най-много разчитаме за организация на дейностите, поддържането и подобряването на материалната база на училища и детски градини”, заяви министър Вълчев.

На въпрос на dgnews.eu обмисля ли се преструктуриране на учебните програми предвид лошите резултати от външното оценяване по математика в последните години, министърът съобщи, че предстои промяна и в програмите по математика, и в изпитните материали, които обаче ще влязат най-рано от 2022 година.

„Фактът е, че имаме проблем след ІV клас, когато децата в най-голяма степен се демотивират и натрупват образователни трудности. Новите учебни програми, които утвърдихме са амбициозни и не остава възможност на учителите да отделят време за утвърждаване на знанията и да решават повече задачи. Тази амбициозност явно вместо да доведе до по-високи резултати - води до по-ниски. За съжаление часовете по математика са малко, а в учебния план няма възможност за голяма маневреност, защото той и в момента претоварен. Необходимо е учителите да имат повече време, за да провокират интереса на децата към учене. Мислим какво може да се направи. През първата половина на годината сме насочили усилия към трансформиране на образователната система не само към знания, но и към умения. Целта е обучението да провокира децата да са по активни и да анализират”, коментира министър Вълчев. Той очерта като проблемни не само учебните програми по математика, но по дисциплини като география и история, където са необходими промени в методите на преподаване.

Заради грипната ваканция учениците няма да пропускат материал, тъй като учителите ще съумеят да го преструктурират своевременно, посочи още министърът.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Какви промени в Конституцията на България смятате, че са необходими?