DGNEWS.EU

Съветници готови да се откажат от заплатите си, падне ли партийната субсидия

Съветници готови да се откажат от заплатите си, падне ли партийната субсидия
Feb 04
16:44 2020

Общинските съветници от „Движение ЗАЕДНО за промяна” в местния парламент на Димитровград заявиха, че са готови да се откажат от възнагражденията си в полза на издръжката на детските градини, при положение че бъдат поставени при равни условия на финансиране с колегите си от партии, получаващи държавна субсидия. Пресконференцията бе свикана по повод „хвърлената ръкавица” от кмета Иво Димов, че заплатите на съветниците са почти колокто издръжката на детски градиди в общината, и ако искат безплатни градини да се откажат от тях.

„Ние сме готови, ако работим при равни условия с колегите от  парламентарно представените партии, и ако партийната субсидия стане 0 лева. В момента едни съветници от тези партии разчитат на 8 лв. субсидия на глас, с които си издържат офиси и секретарки, а ние използваме възнагражденията си да финансираме наши прояви и инициативи”, коментира Калина Монева. Тя посочи, че за последния месец след всички удръжки, е получила заплата от 487 лв. На фона на милиардите, които в края на всяка година разпределя правителството, според съветниците явно пари има, и по-разумно ще е издръжката на градините да се поеме от държавата.

Съветниците повдигнаха и темата за средствата и дейността на пенсионерските клубове и заплатите на уредниците в тях. Те заявиха, че тази година за клубове в бюджета са заделени над 250 000 лв. В същото време дейността им е сведена единствено до репетиции на певчески групи и забавни тихи игри. От групата ще настояват за сформиране на временна комисия, която да провери финансирането на клубовете, разходването на средства в тях, както и образованието и длъжностните характеристики на назначените в пенсионерските клубове уредници.  

„Всеки клуб има назначен уредник, който получава месечно около 600 лв. заплата, колкото взема една медицинска сестра. Работата на тези уредници е да варят кафе, да раздават вода и да гледат как двама-трима пенсионери играят карти”, коментира съветничката Стоянка Йовова. Тя и колегите й обявиха, че не са против финансираното на клубовете, а за разширяване на тяхната дейност. Според тях уредниците трябва да са социални работници, които да организират здравни беседи, да съдействат на социалните служби, на ТЕЛК, при попълване на документи и др.

От съветничеката група отново поставиха въпроса за ВрИД директорите на културните институти и не обявяването вече 9 години на конкурси за длъжностите за директори на „Детския и младежки център”, на ГБ „П.Пенев”, и др. „Обезмислено е конкурсното начало при назначенията. Кметът трябва да спазва закона, а не да шикалкави с него”, заяви Монева.

Според Стефан Димитров най-големият проблем е, че все по-малко работещи хора остават в общината, а приетите общински стратегии не подкрепят местния малък и среден бизнес. Това предполага, че в следващите години миграционния поток ще се усилва, кризата с кадри ще се обастря, а социалните неравенства ще се усилват. По думите му като цялото разходите на общините растат за сметка на приходите, и тази тенденция към ще се запази. Всяка година разходите за данъкоплатците се увеличават и последно при нас бе скока на такса битови отпадъци с един промил в общината. Най-лошото е, че това увеличение няма да отиде за чистотата на общината, а в банкови сметки на държавни институции като отчисления. Не се правят по места кампании за разделното събиране на отпадъците сред населението в града и по селата. В същото врече компаниите, отговарящи за отпадъците, получават милиони от бизнеса, коментираха още съветниците.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Поносими ли са новите цени на електроенергията от 1 юли за семейния ви бюджет?