DGNEWS.EU

Нов проект опазва Светилището на нимфите и Афродита

Нов проект опазва Светилището на нимфите и Афродита
Feb 06
13:46 2020

Нов проект за близо 612 хил. лева предвижда консервация и експониране на археологическите обекти в Светилището на нимфите и Афродита до село Каснаково. Община Димитровград ще кандидатства за финансирането му по процедура за развитие на туристически атракции на програмата „Региони в растеж“. Предвижда се 80 % от средствата да са безвъзмездна финансова помощ. Кандидатстването става възможно, след като в края на октомври държавата предостави безвъзмездно за управление на общината част от светилището за срок от 10 години.

„Археологическите проучвания там ще продължат и занапред. Идеята на новия проект е откритите ценни находки, сега намиращи се в Историческия музей, да бъдат експонирани на място в светилището, което се посещава от все повече туристи. Около 10 хиляди човека са посетили древното светилище през миналата година. Трябва да решим дали ще развиваме Светилището като обект на културно-историческото ни наследство или като място за развлечение и отдих. Димитровград е млад, но е разположен върху територия с хилядолетна история и има какво да показваме.”, заяви кметът Иво Димов на последното заседание на общинския съвет.

Една от причините е, че полянката, където сега хората се събират на пикник, предстои да се проучва в бъдеще. Според местни парламентаристи, светилището може да съчетава и двете, но бъде направено така че да не пречат едно на друго. По думите на градоначалника при успешно реализиране на бъдещия проект и добра маркетинг стратегия, могат да бъдат привлечени още повече туристи. Тепърва ще се провежда обществено обсъждане на проекта, на което ще бъдат представени идеите и всеки заинтересуван ще може да даде предложения и становища.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Кои са най-наболелите проблеми в община Димитровград, според Вас?