DGNEWS.EU

Голям интерес към новата книга на поета Демир Демирев и срещата с Мая Ценова и Емил Басат

 Голям интерес към новата книга на поета Демир Демирев и срещата с Мая Ценова и Емил Басат
Feb 22
12:21 2020

Голям интерес предизвика премиерата на новата книга „Скитащи слънца” на поета Демир Демирев в Димитровград. Голямата читалня на Градска библиотека „Пеньо Пенев” се препълни от приятели и творци дошли да чуят стиховете на поета от село Злато поле. В залата присъстваха творци от Димитровград, Хасково, Сливен, Първомай, с. Горски извор и др. Интересът към творческата среща се дължеше и на участието на арабиста Мая Ценова, която е редактор на книгата на Демир, и на литературния критик Емил Басат от Съюза на преводачите в България. Той представи поезията и на златополския поет, и на българската преводачка, извества с преводите си от арабски език. Емил Басат отправи краткото и ясно послание „Четете и се обичате!”. По думите му българските поети и преводачи заслужават огромно признание за делото им, защото едните отварят пътя към душевността, а другите - към световната литература.

„Демир Демирев не замръзна самовлюбено, както доста поети от неговото поколение, а продължи да се развива и търси път към собствения си образ и глас, които можем да откроим в съвременната поезия. Той обогатява стиховете си с нови теми, ритмичност и чувственост. Поезията му е изчистена и лаконична и все по-дълбок в смисъла който влагаше в стиховете си. Поезията му провокира към размисли за битието, бъдещето и края на пътя”, сподели Басат.

Мая Ценова изказа своята признателност към автора, че я е поканил за редактор на „„Скитащи слънца”. Тя сподели, че се чувства изключително духовно близка поезията на Демир, а и със самия автор. Преводачката свързва Димитровград най-вече с големия български поет Пеньо Пенев, чиято поезия единствено била чела в гимназията. „Още тогава, в 1974 г., се заселих в този град, а влизането ми в димитровградската библиотека тази вечер бе като влизане в храм”, сподели тя. Сноще димитровградчани имаха възможност да се запознаят с нейните стихове от двете й издадени книги.

Литературната вечер изненада автора Демир Демирев с предложение от секретаря на читалището на Злато поле Тенчо Тенчев, който е известен и като певец на народни песни от българския фолклор. Младият самодеец обяви, че е готов да напише музика към един от стиховете на Демир, която да се превърне в песен. „В своите стихове ти отдавна си възпял красотите на нашето село”, сподели Тенчев. Сред гостите бе и кметът на Злато поле Иван Иванов, който също засвидетелства уважение към поета Демир Демирев.

Творческата среща продължи с въпроси към тримата гости, отправени от домакина на вечерта – поетът и директор на библиотеката Петко Каневски. От отговорите присъстващите научи интересни и любопитни неща за тримата творци на словото. Добрата атмосфера бе допълни с изпълненията  си на китара джазменът Димитър Русев, в края на вечерта подаръци към гостуващите поети поднесе от името на Община Димитровград – председателят на комисията по култура към местния парламент Гроздан Грозев. Организатори на творческата проява са библиотеката, Съюза на преводачите в България и димитровградското народно читалище „Култура 2002”.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?