DGNEWS.EU

БЗНС почете Стамболийски по повод 141 години от рождението му

БЗНС почете Стамболийски по повод 141 години от рождението му
Mar 02
07:54 2020

141 години от рождението на Александър Стамболийски отбеляза областното и общинското ръководство на БЗНС в Димитровград. На 1 март цветя пред бюст-паметника поднесоха председателят на областното ръководство Леко Леков, секретарят Милена Минчева, земеделци и гости. Участие в церемонията взеха учениците Димитър и Лъчезар, които гордо развяваха българския трибагреник и земеделското знаме. С внушително изпълнение на химна 5-годишният Николай успя да изненада и впечатли всички присъстващи.

Александър Стамболийски е роден е на 1 март 1879 г. в Славовица, Пазарджишко. Именно под негово влияние Българския земеделски народен съюз придобива статута на политическа партия. До голяма степен реформите, които той инициира, подпомагат стабилизирането на страната. Въвеждането на трудовата повинност и аграрната реформа оказват значително влияние в икономически план.

Стамболийски е известен още и с просветните реформи, които оставят дълбок белег върху българската култура и до днес. Земеделското правителство, което той оглавява, заварва 417 прогимназии, а оставя след себе си 2716. Създадени са още Художествената и Музикалната академии. Въвеждат се закони за задължително безплатно образование за деца на възраст от 7 до 14 години, за поощряване на родната литература и изкуство, за авторското право, за опростяване на правописа както и много други. Със закон се определя 1-ви ноември за Ден на народните будители. Училищата и библиотеките се разрастват и множат. БЗНС създава предпоставки за един бъдещ културен разцвет.

Всяка година на 1 март членовете на БЗНС с уважение привеждат глава пред паметника на Александър Стамболийски, а миналата година по случай 140-годишнината от рождението му от политическата партия валидираха марка с неговия лик.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Поносими ли са новите цени на електроенергията от 1 юли за семейния ви бюджет?