DGNEWS.EU

Соларна електроцентрала между „Марийно” и „Вулкан” ще заработи до 1 година

Соларна електроцентрала между „Марийно” и „Вулкан” ще заработи до 1 година
Част от терена върху който ще се изгражда соларната централа
Mar 26
12:10 2020

Новата соларна електроцентрала в Димитровград, която ще се изгражда от австрийска компания, ще е на терен от 650 дка между кварталите „Марийно” и „Вулкан”. Днес общинските съветници дадоха предварително съгласие за учредяване на право на строеж в три общински имоти върху които ще се разположи системата от фотоволтаични панели. На заседанието на местния парламент, което премина при извънредни мерки за лична защита от коронавируса, кметът Иво Димов съобщи, че до една година след края на всички процедури, централата трябва да е факт.

„Инвестицията е за близо 40 млн. евро, а проектът е голямо предимство за Димитровград. Проектът ще ни превърне в „зелена” община, а фирми и компании от общината ще могат да сключват директен договор с търговеца на ел.енергията с 20-30 % по-ниска от пазарната. Отделно централата ще се наеме персонал от 30 човека, които ще са постоянно ангажирани”, обясни кметът на Димитровград.

Общината няма да има разходи по съпътстващата инфраструктура при реализацията на проекта, стана ясно на заседанието в негов отговор на съветнически въпрос. Димов поясни, че в определените терени за соларната централа попадат и предвидените преди години 180 дка за изграждане на логистичен център, който не се успя да се осъществи.   

Тепърва лицензиран оценител ще определя цената на общинската земя, на която инвеститорът ще се заплаща правото на строеж. Инвеститорът ще внесе 10 % гаранция в общината, а останалите 90 на сто по сделката ще трябва да се платят до 2 години. Припомняме, че за инвестиционното намерение на австрийската комапния кметът Иво Димов съобщи преди дни.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Кои са най-наболелите проблеми в община Димитровград, според Вас?