DGNEWS.EU

Заведенията отварят градините и терасите си за клиенти

Заведенията отварят градините и терасите си за клиенти
Ресторант "Глод Лейбъл" в Димитровград посреща клиенти в градината си на открито от днес
May 04
16:25 2020

От днес ресторанти, кафе сладкарници, питейни заведения и заведения за бързо обслужване ще могат да посрещат клиенти в търговските си площи на открито при спазване на противоепидемични мерки. Отпадането на досегашната забрана става със заповед на здравния министър, издадена вчера.

Заведенията трябва да разположат масите си на разстояние не по-малко от 2,5 метра. Местата на една маса трябва да са за 4 души или за едно семейство. Обслужващият персонал трябва да е със защитни мески за лице. Почистване и дезинфекция на масите и столовете трябва да се извършва след всеки посетител. На видни места трябва да се поставят диспенсери с дезинфектант за посетителите. Контролът по спазване на заповедта се възлага на органите на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и на регионалните здравни инспекции. При констатирани нарушения, те ще могат да предприемат действия по прекратяване дейността на обектите.

Със заповедта се разрешава още провеждането на обучения от учебните центрове за водачи на МПС, както и упражняването на индивидуален спорт на открити спортни обекти (стадиони, тенис кортове и др.) при спазване на дистанция от 2,5 м. Допускат се още посещенията на самостоятелни плувни комплекси и басейни, без да се разрешава функционирането на прилежащите към тях търговски обекти. Не се допуска работа на водни атракциони, включително и такива за деца. За работата на басейните в заповедта са посочени мерките, който собствениците им трябва да спазват.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Какви промени в Конституцията на България смятате, че са необходими?