DGNEWS.EU

Достъпът на журналисти до хасковската Темида – по заявка и след разрешение на съдия

Достъпът на журналисти до хасковската Темида – по заявка и след разрешение на съдия
May 22
15:50 2020

Нови правила за достъп на журналисти до Съдебната палата в Хасково са въведени от днес със заповед на председателя на хасковския Окръжен съд Миглена Тянкова. Влизането на журналисти в сградата на Темида за отразяване на дела със значителен обществен или медиен интерес ще става само след подадена по електронен път писмена заявка по образец за присъствие в съдебно заседание и по усмотрение на съдията-докладчик по съответното дело.

Всеки репортер ще изпраща въпросната заявка на служебния имейл на служителя по връзки с обществеността на съда, който ще я вписва в нарочен регистър. Пиарът Елена Касабова незабавно ще я докладва на съдията-докладчик, който ще се произнася с писмено разрешение или с мотивиран отказ за достъп на репортера до съдебната палата. Той ще преценя и възможността за спазване в съдебната зала на всички утвърдени противоепидемичните марки.

При разрешение пиарът ще предава списъците с допуснатите репортери по всяко конкретно дело на охраната на входа, откъдето става и фактическото влизане на журналисти и граждани в сградата. В заповедта са посочени още задълженията на пиара да уведомява своевременно за насрочените дела със значителен обществен и медиен интерес, както и да предава подробна информация след края на протеклото съдебно заседание. Информацията ще се помества чрез прессъобщения на сайта на институцията, съобщават оттам.

Заповедта е издадена съобразно решение на Съдийската колегия на ВСС от 19 май т.г., с което са допълнени правилата и мерките за работа на съдилищата в условията на пандемия, както и на основание за чл.86, ал. 2 от Закона за съдебната власт. Новите разпоредби са качени и на сайта на ОС-Хасково.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Какви промени в Конституцията на България смятате, че са необходими?