DGNEWS.EU

НАП запечатва обекти само на доказано недобросъвестни търговци

НАП  запечатва обекти само на доказано недобросъвестни търговци
Jun 04
15:14 2020

Националната агенция за приходите ще запечатва обекти само на доказано недобросъвестни търговци. Данъчните смекчават принудителната административна мярка след срещи с бизнеса. 

Липсата на реквизити във фискалните бонове, несъхраняването в търговските обекти на паспорт на касовите апарати или проблеми във връзката при предаване на данни към НАП, няма да водят автоматично до незабавно запечатване на търговския обект, гласи нарочно указание. Мярката ще бъде налагана след изследване не само на конкретното нарушение, констатирано при проверката, но и на цялостното данъчно поведение на дадения търговец и в случаите само на доказана недобросъвестност.

В указанието на НАП се съдържат конкретни критерии към данъчните служители при преценката за т.нар. предварително изпълнение на запечатването на обекти и определяне на продължителността й. Сред тях са: тежестта и евентуална повторност на извършеното нарушение; тип и големина на търговския обект; установена значителна разлика в касовата наличност и др. 

До незабавно запечатване ще се стига, ако отлагането му довело до липса на въздействие на мярката, например при сезонна дейност, временна дейност (панаир, изложба, концерт) или при липса на фискално устройство в обекта. 

Основният довод е, че следва да се търси баланс между държавния интерес и интереса на лицето, т.е. извършването на нарушения не следва да ощетява фискалната политика, но и мерките, които взима държавата, не следва във всеки случай да водят до спиране работата на проверяваното лице.

Промяната на указанието е в резултат на обществен дебат с участието на експертите на НАП и най-големите браншови организации в страната, съобщават от агенцията. 

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Поносими ли са новите цени на електроенергията от 1 юли за семейния ви бюджет?