DGNEWS.EU

Димитровград чака одобрението на МОН за нов дигитален планетариум

Димитровград чака одобрението на МОН за нов дигитален планетариум
Министър Красимир Вълчев разгледа апартурата от 1972 г. при посещението си в димитровградския планетариум през януари тази година.
Jul 14
15:51 2020

Димитровградската астрономическа обсерватория „Джордано Бруно”, към която е създаден и първия в България планетуариум, очаква одобрението на Министерството на образованието за закупуването на нов дигитален планетариум. Обсерваторията е изготвила проект за модерната апаратура на стойност до 150 000 лв. До края на този месец трябва да стане ясно, одобрява ли МОН проекта, след което ще може да се пристъпи към провеждането на процедура по Закона за обществените поръчки.

Припомняме, че през януари тази година министърът на образованието Красимир Вълчев обеща на седемте астрономически обсерватории в страната да подпомогне модернизирането на апаратурата и базата им. Това той направи на национална среща с техни представители, състояла се в Димитровград. По време на посещението си просветния министър се запозна с апаратурата, която в момента се използва в димитровградския планетариум за прожекции в т.нар.„звездна” зала. Тя е монтирана през далечната 1972 година и е изключително стара. От тогава апаратът е ремонтиран на няколко пъти и вече не отговаря на стандартите за съвременно обучение по астрономия и физика.

„Дигиталният планетариум ще ни даде огромни възможности за развитие. Чрез него ще можем не само да прожектираме филми, но и да заснемаме свои чрез специалните софтуерни програми. Посетителите от Димитровград и от цялата страна ще могат да гледат изключително качествени прожекции на звездното небе и на астрономически явления”, коментира директорът на НАОП „Джордано Бруно” Димитър Кокотанеков.       

Подобни проекти са изготвили и обсерваториите с планетариуми, намиращи се във Варна, Ямбол и Габрово.     

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Какви промени в Конституцията на България смятате, че са необходими?