DGNEWS.EU

Сделката с ВиК и страховете за поскъпване на водата, разгорещи страстите в ОбС

Сделката с ВиК и страховете за поскъпване на водата, разгорещи страстите в ОбС
Тодор Тодоров и Катя Панева повдиганаха дебата в залата.
Jul 31
11:36 2020

Общинския съвет в Димитровград гласува за сделката с местното ВиК на вчерашното си заседание, която предстои да впише през септември Асоциацията по ВиК в допълнително споразумение към договора си с хасковското държавно ВиК. Страховете за драстичен ръст на цената на водата в общината от догодина отприщиха дебатите в залата. От БСП повдигнаха въпросите за ангажиментите на държавата, за инвестициите в сектора и за крайния ефект, който димитровградчани ще усетят, след като приключване на процеса с „поглъщането” на димитровградското водно дружество от ВиК-Хасково и присъединяването на общината към обособената територия, обслужвана от него.

„Над 4 години се развива темата и в крайна сметка, голямото море от инвестиции, което трябваше да дойде  – не дойде. В перспектива виждаме, че в следващите няколко години инвестиции няма да има и е безсмислено да продължаваме. Нашите опасения, че от следващата година, когато Димитровград стане ефективен член на АВиК и дружеството бъде ликвидирано или присъединено, ще имаме нова фрапираща цена на водата, която няма как да бъде подкрепена от нас и населението, защото няма да доведе до желаната промяна, заяви общинският съветник Тодор Тодоров. Той упрекна държавата, че прехвърля на общината задължения и отговорности, които като мажоритарен собственик на ВиК-Димитровград с 51% дял във водното дружество, би следвало сама да поеме и изпълни. Той предложи на предстоящото заседание на АВиК представителят на общината да гласува против. 

„Днес предлагаме АВиК да изкупи нашето търговско дружество по търговския закон. Друг е въпросът какво ще се случи с цената. Новият закон за ВиК императивно задължава консолидирането на ВиК дружествата на една област, а по мое предложение към МРРБ, е дадена възможност за поетапно увеличение на цената на водата. Понеже не сме към обособена територия, Комисията за енергийно и водно регулиране няма как да позволи регулирането на цената на водата, която за Димитровград е 1.86 лева за кубик, а себестойността е дори по-висока. Увеличението на минималната работна заплата, но тока и други, влияят върху търговското дружество. ВиК е на ръба, точно заради това, че не може да увеличи цената. При всички случаи отдавна трябваше да има увеличение, но КЕВР не позволи, защото не сме обособена територия. Дали тя ще бъде на максималната, каквато е в Хасково или по-ниска е въпрос на регламент в новия закон”, заяви кметът Иво Димов. По думите му консолидацията, която не станала в този програмен период, не е дала възможност на общината да оперира с европейски средства. „Цинично е да се говори за реки от пари, инвестиции и т.н.”, коментира още кметът и припомни, че Димитровград е една от малкото общини в област Хасково, изпълнила „Воден проект” за 13 млн. лв., което реши много проблеми в града. „Предполагам, че ще имаме възможност да инвестираме и в малките населени места”, допълни още Димов.

Катя Панева от „Демократична България”, постави въпроса какво положително ще се случи от догодина в общината, след като в договора ясно е записано, че ще инвестира след 2023 г. в места с население над 10 000 души, в което попада само града. Ние сме против договора, заяви тя.

 „От изказванията днес разбрах, че или не сте разбрали докладната, или не сте чели проекта за споразумение. С докладната нито вземаме решение за присъединяваме към територията на АВиК, тъй като това е решено преди 4 години, нито за цената на водата, което ще решава КЕВР, а решаваме по какъв начин димитровградският ВиК оператор да се прехвърли към оператора в Хасково. Установи се, че това може да стане единствено и само чрез търговска сделка”, включи се в дебатите и председателя на ОбС Гергана Кръстева. Изказването й предизвикаха острата реакция на Панева, която защити колегите си с думите: „Ние не сме едни тикви да гласуваме само „за” и „против”, а си четем докладните и сме запознати достатъчно добре с тях, затова питам какво е положителното в предложението.”

„Темата е много сложна и се е заплела през годините, а ситуацията е хаос и каша, от която трябва да се излиза. При сливане на двете дружества, такова каквото е предложено, ние не гарантираме трудовите правоотношения на работещите във ВиК”, поясни целта на докладната кметът.

В крайна сметка, ОбС гласува да бъде вписана възможността за „сделка с предприятие между ВиК-Димитровград и ВиК-Хасково, съобразно чл. 15 от Търговския закон”. Той гласи, че предприятието може да се прехвърли, след като отчуждителят (собственика на ВиК-Димитровград, в случая МРРБ и общината) изплати дължимите, но неизплатени трудови възнаграждения, обезщетения, задължителни осигурителни вноски на работниците и служителите, включително и на работниците и служителите, трудовите правоотношения, с които са прекратени до три години преди прехвърлянето на предприятието. Законът предвижда ако страните се договорят изрично, това да направи и приобретателят, който в случая е ВиК-Хасково или с други думи държавата в лицето на МРРБ. Припомняме, че в димитровградското ВиК работят 146 души, по данни от бизнес плана на хасковското, който както писахме чака одобрението на КЕВР. Ключовият въпрос е ще поскъпне ли цената на водата в община Димитровград от догодина?.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?