DGNEWS.EU

Дорота Барова и Мирослав Хишка откриха Есенни музикални дни в Димитровград

Дорота Барова и Мирослав Хишка откриха Есенни музикални дни в Димитровград
Sep 17
09:40 2020

С концерт на чешката виолончелистка и вокалистка Дорота Барова и китаристът Мирослав Хишка откриха традиционните Есенни музикални дни в Димитровград. Почитатели на джаз музиката препълниха снощи лятната градина на библиотеката и Историческия музей, за да чуят изпълненията на Дорота Барова, чийто дебютен албум ILUZJA спечели музикалната награда „Андел“ в Чехия за най-добър джаз албум на 2018 година.

Пред димитровградска публика и гости от Хасково, Барова и Хишка изпълниха поредица джаз сесии наситени със своята лиричност и аранжименти в съчетание с фолклорни мотиви. Концертът се състоя със съдействието на Чешкия център в София, чийто директор Дагмар Остранска бе сред гостите на вечерта. Джаз дуото бе представено от джазмена Димитър Русев-Мутата.

В България Дорота Барова пристига за първи път и изнесе първия си концерт в столицата. Джаз изпълнителката е известна предимно от присъствието си в групите TaraFuki и Vertigo. Работи с различни водещи музиканти и убедително се движи между алтернативна, джаз, рок и поп музика. Свирила е с Анета Лангерова и Ленка Дусилова, а през 2018 г. се появява в изненадваща формация с членовете на словашката група Korben Dallas в проекта Tugriki.

Китаристът и композитор Мирослав Хишка е познат в Чехия от групите J.A.R. и Illustratosphere. През 2004 г. музиката на Хишка към филма „Сноубордисти“ е номинирана за чешката филмова награда „Златен лъв“.

На събитието бе подредена и специална изложба на плакати от чешки художници. Концертът в Димитровград се осъществи с подкрепата на Община Димитровград. 

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Какви промени в Конституцията на България смятате, че са необходими?