DGNEWS.EU

Включват селата и град Меричлери в проекта за подмяна на отоплителните уреди

Включват селата и град Меричлери в проекта за подмяна на отоплителните уреди
Sep 29
14:00 2020

От 5 октомври домакинствата от всички села и град Меричлери ще могат да кандидатстват за подмяна на отоплителните уреди от твърдо на алтернативно гориво. Заявленията за кандидатстване ще се подават в рамките на два месеца, до 27 ноември. Това е не само един от най-големите енергийни проекти, а и един от най-значимите социални проекти, които са правени за жителите на Димитровград„. Това съобщи днес кметът на община Димитровград Иво Димов на провелата се пресконференция по повод реализацията на проект „Подобряване качеството на атмосферния въздух в община Димитровград чрез подмяна на отоплителни устройства на твърдо гориво с алтернативни форми на отопление“. Участие в пресконференцията взеха още ресорния зам.-кметът на общината по проектите г-н Яшо Минков, г-н Борислав Тафраджийски и г-жа Мариана Христова, представители на фирмата-изпълнител и управление на проекта.

Общо 1 414 домакинства са подали и одобрени домакинства по проекта за подмяна на печките на твърдо гориво. По-голямата част от домакинствата в град Димитровград са заявили желанието си да подменят старите отоплителни устройства с климатици и да преминат на електрическо отопление /62.38%/. На второ място са домакинствата заявили желанието си за преминаване на отопление с природен газ /20.37%/ и на трето място са желаещите да се отопляват с пелети /17.25%/.   

Борислав Тафраджийски благодари за съвместната работа на общината и отчете добрата работа на екипа по проекта. След проведената разяснителна кампания, са извършени огледи на място по домовете от специалисти на фирмата, за да бъде преценен най-оптималния за ползване уред.  

Проектът цели подобряване на качеството на атмосферния въздух в община Димитровград чрез намаляване на емисиите на финни прахови частици - ФПЧ10 от битовото отопление, които са сред основните източници на замърсяване на въздуха. Това ще се изпълни чрез подмяна на отоплителните уреди на твърдо гориво на голяма част от домакинствата с алтернативни видове отоплителни устройства. Срокът за изпълнение е 59 месеца от влизане в сила на договора за изпълнение.

През първия етап на проекта се извърши разяснителна кампания сред населението, като се разясниха допустимите алтернативни форми на отопление и условията за включване на желаещите. Проведе проучване на нагласите сред жителите, които се отопляват с твърдо гориво, за подмяна на използваните от тях отоплителни устройства. През втория инвестиционен етап, Община Димитровград ще проведе процедури за избор на изпълнители и ще извърши основните инвестиционни дейности за демонтаж на използваните отоплителни устройства и за доставка и монтаж на новите отоплителни уреди/системи съобразно приетите параметри.

2 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Какви промени в Конституцията на България смятате, че са необходими?