DGNEWS.EU

Димитровградчанка отглежда единствените у нас австралийски пастирски кучета

Димитровградчанка отглежда единствените у нас австралийски пастирски кучета
Румяна Русева се гордее със своите любимци.
Sep 29
14:27 2020

Единствените в България шоу клас кучета от породата Австралийски кетъл дог (австралийско пастирско куче) се отглеждат в Димитровград. Техен стопанин е димитровградчанката Румяна Русева, която по професия е машинен инженер и произвежда собствена марка чорапи.

„Австралийският кетъл дог е рядка не само за България порода, но и за Европа. Селектирана е в началото на 19 век в Австралия на основа на диво куче Динго, кръстосано с късокосместо синьо коли. Впоследствие работните качества са подобрени с малко кръв на Далматин и австралийско Келпи. Целта на селекцията била да се получи едно неуморимо, умно и работно куче, което да съпровожда, направлява и охранява стадата от говеда при дългите им преходи в Австралия. В съвременния Австралийски кетъл дог над 50 % от кръвта е на дивото куче Динго. По този начин днес имаме култивирана негова версия, а породата се окачествява с баланс, сила, твърдост и здрави мускули”, разказва Румяна. Тя допълва, че през 2012 г. Международната Федерация по Кинология признава и приема породата под името Australian Cattle Dog.

Димитровградчанката избрала тази порода, защото са в първата десетка по интелигентност, средни са по размер, а характерът им е балансиран. „Допадат на хора с по-активен начин на живот, какъвто водя и самата аз”, споделя Румяна.

През 2019 г. тя учреди “НАЦИОНАЛЕН КЛУБ АВСТРАЛИЙСКИ КЕТЪЛДОГ - АВСТРАЛИЙСКО ПАСТИРСКО КУЧЕ – БЪЛГАРИЯ” (АКАПКБ) и регистрира развъдник към FCI за същата порода с име „Dingo of the lands of thrace”. Засега в клуба са регистрирани две кучета - мъжко Dingobells Diesel, внос от Русия и женско Tarawa Kazari Toyo-Ken, внос от Чехия. Двете кучета са носители на редица титли и отличия сред което и гранд шампиони на България и Балкански шампиони. На 30 юли 2020 г. двойката четириноги се сдоби с първото си „А“ кучило от 6 кученца.

Австралийските пастирски кучета са с родословие и максимално се доближават до приетия стандарт и се използват предимно за шоу (екстериорни изложби) и развъдна дейност.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Какви промени в Конституцията на България смятате, че са необходими?