DGNEWS.EU

Обсъждат изграждането на площадка за рециклиране на пластмаса в Бряст

Обсъждат изграждането на площадка за рециклиране на пластмаса в Бряст
Снимка: архив
Sep 30
17:15 2020

Изграждането на площадка за третиране и рециклиране на пластмасови отпадъци ще се обсъжда на среща с жителите и собствениците на земи и недвижими имот в димитровградското село Бряст на 2 октомври от 14:30 часа в читалището. Поканата относно инвестиционното предложение е отправена от инвеститора – старозагорската фирма „Органик Ленд”. На срещата ще присъстват представители на инвеститора, на общинска администрация, на РИОСВ-Хасково, както и кметовете на Меричлери и Длъгнево. Това става ясно от публикация в социалните мрежи на Диян Дяков. На срещата жителите ще могат да поставят за обсъждане свои въпроси и да се запознаят детайлно с естеството на дейностите, както и с предприетите от инвеститора мерки за законосъобразното реализиране на проекта, се съобщава в поканата.

Наша проверка показа, че юли през 2019 г. РИОСВ-Хасково е издало Решение № ХА-61ПР да не се извършва оценка за въздействието на околната среда за инвестиционното намерение. От екоинспекцията са преценили, че дейността на площадката няма да окаже отрицателно въздействие човешкото здраве, природата, околната среда, природните местообитания, популации, вкл. и на намиращата се на 3000 м защитена зона „Меричлерска река”.

Площадката ще се изгражда на терен с нарушена територия от 22 417 кв. м. в землището на с. Бряст. Имотът ще е разделен функционално на три части, като в едната ще се изглади халето с инсталацията, а на друга ще се извършва  временно съхранение, предварително третиране и рециклиране. Отпадъците ще бъдат пластмаси, каучук, други отпадъци (вкл. смеси от материали) и обработени текстилни вещества. Годишно ще се приемат около 27 000 тона отпадъци от различни видове, като 10% от тях ще е отпадък, който ще се продава за производство на тротоарни плочки и шахти. Предвидената база е за преработка на 75 тона на денонощие.

Персоналът на площадката ще е между 20-24 човека. За осъществяване на дейността ежемесечно ще се доставя до 65 куб.метра вода с водоноски от водопроводната мрежа на Димитровград. Част нея ще се използва и в производствена дейност - във вани с вода ще става сепарация и измиване на отпадъците. Отпадъчните води ще се отвеждат в ями, които ще се почистват периодично от ВиК-Димитровград.

Подробно решението на РИОСВ-Хасково може да прочете тук.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Какви промени в Конституцията на България смятате, че са необходими?