DGNEWS.EU

„Опознай своя град”: „Вулкан” - първият завод в Димитровград

„Опознай своя град”: „Вулкан” - първият завод в Димитровград
Снимките и материалите са предоставени от Исторически музей - Димитровград
Oct 16
11:00 2020

Днес се навършват 73 години от пуска на първия завод, който е построен и влиза в експлоатация след създаването на Димитровград. Циментовият завод „Вулкан” е връстник на града. Той е открит на 16 октомври 1947 г., когато започна работа първа пещ. Така се поставя началото на производството на цимент в целия регион.

Първите проучвания за изграждане на циментов завод се правят през 1937 г. Мястото му между селата Марийно и Черноконево, не е избрано случайно. На десния бряг на река Марица има залежи на най-важните суровини за производството на цимент – варовик и гипс. Наблизо са и другите суровини – вода от реката, въглища за горива и електричество от ТЕЦ „Вулкан”. Първоначалният план предвижда да се построят две циментови пещи, две суровинни и две циментови мелници със съоръжения към тях, три въжени линии (за глина, въглища и варовик), нова топлоцентрала, жп линия и опаковъчен цех.

Изграждането на завода започва в началото на 40-те години на ХХ в. В годините на Втората световна война строителството върви с изключително бавни темпове поради липса на строителни материали, работна ръка и средства. Тогава започва изграждането на суровинните мелници, отливането на единия комини и е доставена една въжена линия.

През 1945 г. работа по строежа се ускорява с новата стопанска политика - индустриализацията. За изграждането на заводи, язовири и централи, страната изпитва остра нужда от цимент. Оборудването за пещите, изпратено от Дания още в 1944 г. пристига с две години закъснение и през 1946 г. започва монтажа им. Особено напрегнато се работи през 1947 г., когато е решено край село Раковски да се строи първият химически завод в страната и нов град.

В строителството на „Вулкан” е включена и младежка бригада. На 16 октомври 1947 г. е пусната първата пещ, а в началото на м. ноември е произведен и първият цимент. Втора пещ влиза в експлоатация 1948 г.

През следващите години са открити общо 4 пещи и 5 суровинни мелници. Заедно със завода работят и две негови поделения – кариера за варовик и нова електроцентрала. През 50-те г. на ХХ век „Вулкан” е най-големият циментов завод в страната и произвежда над 50 % от цимента в България.

След демократичните промени в страната, през 1999 г. „Вулкан цимент” е продаден на италиански инвеститор "Италчементи Груп", който купува и Девня цимент”. Днес заводът в Димитровград е от  АД е смилателен център, разполагащ с голям производствен капацитет за смилане на цимент и микронизиран варовик, модерен цех за опаковане и палетизиране на готовата продукция в опаковки от 25 кг и 50 кг торби и инсталация за биг бегси, силозно стопанство, изградена жп инфраструктура за доставки и експедиция на стоки и материали. Дружеството е част от гарманската „ХайделбергЦимент Груп”

Текстът се публикува във връзка с инициативата „Опознай своя град” на Исторически музей - Димитровград да се популяризират интересни места, личности и събития  в Димитровград.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Какви промени в Конституцията на България смятате, че са необходими?