DGNEWS.EU

"Опознай своя град": Акад. Васил Гюзелев празнува 84 години

"Опознай своя град": Акад. Васил Гюзелев празнува 84 години
Получаване на титлата „Почетен доктор на Великотърновския университет”. 11 май 2000 г. Снимките са от фонда на Исторически музей - Димитровгад
Oct 19
15:44 2020

Един от големите български историци и почетен гражданин на Димитровград акад. Васил Гюзелев навършва днес 84 години. Ученият е роден на 19 октомври 1936 г. в село Раковски, сега квартал на Димитровград. Начално образование получава в училище „Св.Климент Охридски” в родното си село, а през 1954 г. завършва в димитровградската гимназия “Иван Вазов” с пълно отличие.

През 1959 г. се дипломира по специалност "История" с профил "Археология" в Софийския университет "Св. Климент Охридски", а през есента на същата година започва работа като уредник в Музея на Социалистическото строителство в Димитровград.

През 1961 г. печели конкурс за асистент по Средновековна история на България към Софийския университет. Десет години по-късно той защитава докторската си дисертация и става доцент. През 1982 г. вече е професор по средновековна история на България и Европа. Специализира гръцка и латинска палеография, византинистика и медиевистика в Австрия, Унгария, Италия и САЩ. Избран е за член-кореспондент на Българската академия през 1995 г., а за академик през 2003 г.

Бил е гост-професор на университетите в Москва, Кьолн, Мюнхен и Виена. Дълги години е ръководител и организирал редица научни и културни учреждения. Бил е ръководител на Катедрата по история на България в Софийския университет, директор на Националния исторически музей, директор на Българския изследователски институт в Австрия. Издател е на научни списания и поредици в областта на средновековната история.

Академик Васил Гюзелев е президент на Асоциацията на византинистите и медиевистите в България, почетен член на Института по византология във Виенския университет, член на Международната асоциация за византоложки проучвания. Автор е на повече от 300 книги, монографии, студии и статии в областта на българската история за периода IV-ХV в., отпечатани у нас и в чужбина. Негови трудове са издадени в Австрия, Белгия, Германия, Гърция, Испания, Италия, Русия, Мексико, САЩ, Франция и Япония.

През 2003 г. е удостоен с високата международна научна Хердерова награда във Виена, а през 2004 г. е обявен за български учен на годината от Министерството на образованието и науката. Същата година акад. Гюзелев е обявен за почетен гражданин на Димитровград. През 2007 г., той дарява на Историческия музея в Димитровград всички свои награди и отличия. Той е сред големите даритеби и на Градска библиотека „Пеньо Пенев”, където е уреден специален кът с дарени от него томове литература, в коита са събрани негови научни трудаве.

Честит рожден ден на акад. Гюзeлев! Пожелаваме Ви дълги години житейски и професионални успехи!

Текстът се публикува във връзка с инициативата „Опознай своя град” на Исторически музей - Димитровград да се популяризират интересни места, събития и личности в Димитровград.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Какви промени в Конституцията на България смятате, че са необходими?