DGNEWS.EU

Правят сектор за Ковид болни в димитровградската болница

Правят сектор за Ковид болни в димитровградската болница
Д-р Матей МАтеев, управител на МБАЛ "Св. Екатерина" - Димитровград
Oct 22
14:51 2020

Десет легла в хирургията на димитровградската МБАЛ „Св. Екатерина” ще бъдат обособени като сектор за болни от Cоvid 19. Очаква се заповед за преструктурирането да издаде до дни здравният министър, информира днес управителят на болницата д-р Матей Матеев. Той обясни, че отделението е подходящо за целта, защото има вътрешен коридор, който позволява да не се смесва потока между заразени с вируса и останалите пациенти, а стаите са с изградена кислородна инсталация.

Новите 10 легла са извън определените административно 25 легла във вътрешно отделение от здравното министерство в началото на пандемията. В момента там се настаняват пациенти с инфаркти, ритъмни нарушения, хипертонични състояния и пневмонии, които не са ковид. Допускането на заразени с вируса в отделението означава спиране на останалия прием, което болницата не може да си позволи.

До сега 4-5 са били приетите пациенти, които са изчаквали резултатите от направените им PSR тестове, а при положителен резултат са били транспортирани до инфекциозно отделение на хасковската МБАЛ. Приемът на лица с неизяснена анамнеза и съмнения че са приносители на вируса е довело до брожение сред работещите в отделението. Досега обаче никой от персонала не е бил заразен или поставен под карантина, заяви той.

Димитровградската болница не е лекувала заразени с коронавируса, тъй като няма договор за съответната клинична пътека, по която лекуват областните болници и им се заплаща по 1200 лв. Причината е в липсата на инфекциозно отделение в МБАЛ „Св. Екатерина” и назначен инфекционист. „Това няма да е лесна работа, защото пазарът на инфекционисти е твърде стеснен”, коментира д-р Матеев. Той обясни, че болницата все още разполага само с един годен респиратор, и друг който не е в ред, което също е проблем. Третият е транспортен и не става за постоянна вентилация, а четирима са реаниматорите в болницата, поясни той.

В момента във вътрешно отделение работят 5 лекари и един на половин щат. Един е пулмолог и един специализант, а другите са кардиолози. Общо 6 са медицински сестри, от които 4 са в пенсионна възраст, обслужват денонощно отделението с 25 легла. Една от младите сестри наскоро напуснала. „Ние нямаме военно положение, за да мога да ги задържам, затова който реши напуска”, заяви още д-р Матеев. Той съобщи, че персоналът в „Св.Екатерина” не получава по 1000 лв. допълнително върху възнагражденията си, тъй като не се води на първа линия в битката с ковид.

Управителят на „Св.Екатерина” коментира, че не само общинските, а всички болници са затруднение в настоящата ситуация. Симеоновград, например, нямат общинска болница  и пращат всички случаи в Хасково. Налага се първо да се освободи легло, за да се настани новият пациент. Темповете, с които се увеличават случаите с коронавируса вече изпреварват възможностите, независимо че областната болница извърши разширение на си легловата база за ковид, допълни д-р Матеев. Той призна, че  не знае как ще реагират докторите и сестрите при ескалация на случаите и голям наплив от 30 човека наведнъж, например. 

Припомняме, че до преди десетина години димитовградската болница имаше инфекциозно отделение със съответните специалисти в отделна сграда. Закриването му бе отчетено като грешка още през 2012 г.  Според д-р Матеев възстановяването на тези отделения в общинските болници сега е невъзможно дори и с пълната подкрепа на държавата, защото основния проблем е в липсата на специалисти.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Какви промени в Конституцията на България смятате, че са необходими?