DGNEWS.EU

Димитровград кандидатства за столица на културата през 2026 година

Димитровград кандидатства за столица на културата през 2026 година
Oct 27
14:47 2020

Димитровград ще издигне кандидатурата си за Европейска столица на културата през 2026 година съвместно със словашкия областен град Хлоховец, съобщи на пресконференция днес кметът на общината Иво Димов. Поканата за включване на Димитровград към инициативата идва от Хлоховец по препоръки от Пловдив, който през 2019 г. бе българският домакин като Европейска столица на културата. Кметът определи поканата като голямо признание за свършеното в последните години на екипа му и благодари на словашкия град и на Виктор Янков, който оглавява фондация „Пловдив 2019”.

 „Самото кандидатиране в тази надпревара е изключителен имидж за града, носи престиж, мобилизация на експертен потенциал , а целта е популяризиране на културната индентичност на града и на България. Чака ни изключително много работа. Ще мобилизираме целия се експертен потенциал заедно с неправителствените организации и с хората в областта на културата, за да изготвим програма за съвместни инициативи и прояви по време на домакинството”, заяви кметът на Димитровград.

Иво Димов заяви, че ако Димитровград бъде одобрен това ще даде мощен тласък за развитието на туризма, икономиката и целия обществен сектор не само в Димитровград, но и в региона.

В четвъртък Иво Димов ще внесе докладна пред общинския съвет, който да одобри подписването на меморандум с град Хлоховец за общо участие с 26 европейски града. Ръководител на екипа, който ще подготвя кандидатурата и всички съпътстващи документи, ще бъде зам.-кметът Яшо Минков. Днес той обясни, че до момента така колективна заявка за Европейска столица не се случвало. По процедура първоначално одобрение ще трябва даде словашкото правителство и европейски екип, след което ще се кандидатства пред Европейската комисия.

„До момента 12 европейски града официално са потвърдили своето включване на кандидатурата. Това са Пафос (Кипър), Сан Себастиан (Испания), Гарда (Португалия), Депан (Белгия), Хранице (Чехия), Галуей (Ирландия) Йонава (Латвия), Пиран (Словения), Савонлина (Финландия) и Бодо (Норвегия).”, съобщи Минков.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Какви промени в Конституцията на България смятате, че са необходими?