DGNEWS.EU

От четвъртък: Учениците от 8 до 12 клас учат дистанционно, затварят нощните клубове

От четвъртък: Учениците от 8 до 12 клас учат дистанционно, затварят нощните клубове
Проф. Костадин Ангелов. Снимка: архив
Oct 27
22:00 2020

Нови противоепидемични мерки въвежда здравният министър проф. Костадин Ангелов за периода от 29 октомври до 12 ноември 2020 г. Със негова заповед от четвъртък се преустановяват присъствените учебни занятия за учениците от 8 до 12 клас, както и за студентите във висшите учебни заведения.

Учениците от прогимназиален и начален етап на образование ще провеждат занятията в училище, в съответствие с изготвените Насоки за работа на систематана предучилищното и училищното образование през учебната 2020-2021 година в условията на COVID-19, публикувани на интернет страницата на МОН.

Спират се груповите извънкласни дейности и занимания, както и присъствените занятия в езикови и образователни центрове, занимални, центровете за подкрепа на личностното развитие и др. Изключение се допуска за дейностите по интереси и занималните за ученици от начален и прогимназиален етап на образование, които са организирани по начин, който не допуска смесване на деца от различни паралелки.

Преустановяват се посещенията в дискотеки, пиано-бар, нощен бар, нощни клубове и други подобни нощни заведения за развлечения на закрито.

Всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен исъстезателен характер за всички възрастови групи на закрито и открито се провеждат без публика.

Преустановява се организирането на екскурзии и групови посещения на туристически обекти.

На всички пазари, тържища и базари на открито и закрито се създава организация за еднопосочно движение и осигуряване на дистанция от 1,5 м. между посетителите. Работещите и посетителите са длъжни да носят защитна маска за лице.

Културни и развлекателни мероприятия (театри, кина, сценични прояви, концерти, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство) могат да се организират и провеждат при заетост на местата до 30 % от общия им капацитет на закрито при спазване на физическа дистанция от 1,5 м. и задължително поставяне на защитни маски, гласи още заповедта.

До 30 ноември се спира плановия прием и планова оперативна дейност в лечебните заведения за областите със заболеваемост към 23.10.2020 г. между 60 и 120 човека на 100 000 население. Забраняват се свиждания в болниците, с изключение на свижданията на пациенти в терминален стадий.

Подробно заповедта може да се прочете ТУК.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Какви промени в Конституцията на България смятате, че са необходими?