DGNEWS.EU

Калин Вельов: Културата по места да се финансира и от държавата, и от общините

Калин Вельов: Културата по места да се финансира и от държавата, и от общините
Деутатът при посещението си в Исторически музей - Димитровград
Oct 28
15:57 2020

„Културата в малките градове трябва да се финансира съвместно и от държавата, и от общините, какъвто е световния пример”. Това заяви за dgnews.eu при вчерашното си посещение в Димитровград депутатът и член на парламентарната комисията по култура и медии Калин Вельов. Като пример той даде народните читалища, които се финансират чрез държавна субсидия, но получават финансова подкрепа и от общините.

 „Общинските власти се борят да запазят стойностните културни структури в своите градове като духови оркестри, музеи, фолклорни ансамбли, театри, библиотеки и др. Те водят непрестанна борба за задържане на ценните артисти и изпълнители, които в продължение на 15 години са се образовали, за да стигнат до високо ниво. Всяка година общините заделят значителни средства, за да може културното съдържание да присъства в малките градове”. Това заяви по време на вчерашното си посещение в Димитровград. Той е предприел обиколка из страната, за да разговаря за състоянието на културните институти по места и за съществуващите проблеми. Народният представител определи разговорите си като полезни. „Много от колегите са експерти в областта си и знаят решенията на повечето от проблемите”, сподели той.

Както сам съобщи, Калин Вельов подготвя списък с наболели въпроси и проблеми в резултат от срещите си по места, който ще представи на министъра на културата Боил Банов. „Моята цел е да се превърна този списък в програма за културата и тя да бъде приоритет, както е образованието. Има общини, в които има по-голямо отношение към културата, а в други тази тема стои на по-заден план. Срещите, които провеждам обаче ми дават надежда.”, коментира още депутатът от ГЕРБ.

В Димитровград Калин Вельов разговаря с читалищните дейци, музикантите от Забавно духовия оркестър Акустично джаз трио, и работещите в Историческия музей, ГБ "Пеньо Пенев",  Дом-музей „Пеньо Пенев” и Художествена галерия „Петко Чурчулиев”. 

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?