DGNEWS.EU

МРРБ: Законът за ВиК не предвижда увеличаване на цената на водата

МРРБ: Законът за ВиК не предвижда увеличаване на цената на водата
Nov 17
13:18 2020

Проектът на Закон за водоснабдяване и канализация, който е публикуван за обществено обсъждане, не предвижда увеличаване на цената на водата. В него се запазва социалната й поносимост, както е и към момента. Това коментира преди дни министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова пред бТВ и по време на парламентарния контрол, съобщават от министерството.

Пред телевизията Аврамова заяви, че за нея е необясним начинът, по който Мая Манолова изказва своето становище и определи като спекулация внушенията, че законопроектът предвижда увеличение на цената на водата заради въвеждането на нов компонент във формирането й. По думите й става въпрос за вътрешно преразпределение което не променя крайната цена определена от КЕВР.

Пред депутатите регионалният министър коментира, че и към момента социалната поносимост на цената на водата, е съществуващо положение. Изчислена е на база данни от НСИ при 2,8 куб. м вода на човек и 2,5% от средния доход на домакинствата за съответната област.

Консолидирането на ВиК в една обособена територия - един ВиК оператор, което е залегнало в законопроекта, е записано и в Стратегията за развитие и управление на водоснабдяването и канализацията в Република България 2014-2023 г., приета през 2014-та година, припомня още Аврамова.

В Закона се предлага 28-те обособени територии на предоставяне на ВиК услуги от операторите в страната да съвпадат със съществуващите административни области с цел постигане на икономия от мащаба и по-висока ефективност при социално поносими цени.

С проекта на Закон за водоснабдяването и канализацията се регламентират създаването на условия за планиране на развитието на ВиК системите, изискванията при проектирането и изграждането им, както и вещните права. С него се предлага нов концептуален подход в някои от политиките за развитие на отрасъла, съобщават от МРРБ.

Припомняме, че вчера темата за цената на водата бе коментирана в Димитровград от Мая Манолова и група граждани.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?