DGNEWS.EU

Ученици дебютираха с изложба по проекта „Плакатът остава“ в Димитровград

Ученици дебютираха с изложба по проекта „Плакатът остава“ в Димитровград
Jul 04
16:35 2021

Изложба по проекта „Плакатът остава” на 12 ученици от националните художествени гимназии в София, Пловдив, Сливен и Казанлък  откри димитровградската художествена галерия “Петко Чурчулиев” в Европейската нощ на музеите. Проектът, финансиран от Национален фонд „Култура“ чрез програма „Дебюти“, подкрепя плакатното изкуство на младите творци, прохождащи в графичния дизайн и плакатния жанр. В изложбата бяха представени създадените по проекта 36 плаката за три театрални постановки за предстоящите им премиери. Снощи първата среща на младите автори с димитровградската публика премина много емоционално и зареждащо, както за авторите на проекта, така и за гостите и публиката.

„Заслужени аплодисменти за тези млади хора, чийто творби достойно представят плакатното изкуство, дом на което е именно Димитровград. Това е новото поколение български плакатисти, всички плакати са прекрасни и всеки от тях може да бъде премиерен за постановките Гордейте се с вашата работа!“, заяви на откриването Костадин Отонов - плакатист, дизайнер и куратор. Той гостува специално за дебютната изложба и не скри възхитата си от представените в нея творби, пленяващи с неповторимия си заряд, идейност, композиция и излъчване.

На откриването на изложбата бе подчертана значимостта на сценичния плакат като изкуство, чиято цел е да провокира у публиката към интерес, мисъл и действие. Това е първата от поредицата изложби, част от мащабния проект, в който галерията си партнира с националните художествени гимназии и действащите театри - „Азарян”, Държавен куклен театър-Пловдив, и хасковския ДКТ „Иван Димов”. Наскоро творбите на учениците бяха събрани в специален каталог, изработен също в рамките на проекта.  

Припомняме, че димитровградската художествена галерия е уникална с това, че притежава най-големия фонд в България от 1250 сценични плакати. Проектът се реализира благодарение на желанието на галерията не само да съхрани плакатното изкуство, но да открива и дава изява на нови творци и техните стойностни творби.  

След откриването на изложбата учениците и техните преподаватели посетиха проявите в Европейската нощ на музеите организирани в Историческия музей и Дом-музей „Пеньо Пенев“.   

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?