DGNEWS.EU

Община Димитровград спечели делото за багера във ВАС

Община Димитровград спечели делото за багера във ВАС
Aug 17
18:00 2021

Община Димитровград спечели на последна инстанция делото за наложена финансова корекция от над половин милион лева (257 880 евро) по казуса със закупения багер за почистване на речните корита и канавки. Решението на Върховния административен съд №9195/16.08.2021г. е окончателно и постановява, че направените разходи от общината са правомерни и оставя в сила Решение №121 от 19.03.2021г. на Административен съд - Хасково, като осъжда Министерство на регионалното развитие и благоустройството да заплати на община Димитровград разноските по делото. Припомняме, че и на първа инстанция Хасковският административен съд, също отсъди правотата на община Димитровград, със сегашното решение ВАС приключва съдебния спор в полза на Община Димитровград.

Със сумата от над половин милион лева бе закупен мултифункционален колесен багер с оборудване след спечелен от местната администрация проект. Той бе финансиран по програмата за транснационално сътрудничество ИНТЕРРЕГ – ИПП България – Турция 2014-2020.

Финансовата корекция бе наложена след уведомление за съмнение за нередност и представлява пълната сума за закупуване на багера и оборудването към него. При проверката се оказа, че машината има различни характеристики от първоначално одобрените по проекта, а общината не е уведомила своевременно управляващия орган за новите параметри. Това предизвика налагането на санкцията.

По искане на ръководителя на програмата, по делото бе назначена съдебна експертиза, която категорично установи, че въпреки констатираните разлики, доставената машина може да изпълнява в качество и количество същите функции и изцяло отговаря на целите на проекта. Вещото лице посочи още, че сумата от 257 880 евро с ДДС е по-ниска от допустимата по проекта, с което няма извършено нарушение, като в рамките й са купени дори три допълнителни прикачни хидравлични устройства, което прави машината икономически по-изгодна.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?