DGNEWS.EU

Разкриха ценна римска мозайка и артефакти при разкопки край Димитровград

Разкриха ценна римска мозайка и артефакти при разкопки край Димитровград
Aug 20
18:00 2021

Ценна римска подова мозайка и десетки артефакти бяха открити при разкопки до Светилището на нимфите и Афродита до димитровградското село Каснаково. Това съобщи ръководителят на проучванията в местността - гл. асистент д-р Веселка Кацарова от Националния археологически институт с музей при БАН.

„През този археологически сезон работата ни бе съсредоточена върху най-голямата сграда, която се оказа доста значимо архитектурно решение с площ 2700 кв. Метра. Проучвахме ​най-северните и западни помещения, които се оказаха с бански функции. Това са помещения с хигиеннни функции. Разкрит бе интересен малък басейн, както и около 3 кв.м. е подова мозайка с ромбоидни фигури”, допълни тя.

Имотът, за който се смята, че е бил първоначално дом на римския пълководец от тракийски произход Тит Флавий и неговата любима жена Клавдия Монтана е бил обитаван от II до IV век, като през трети век е бил разрушен при нашествията на готите.

Изследователите знаят и произхода на откритите през 2017 г. на мястото, изключително ценни статуя на богинята Изида и глава на сатир. Чрез анализ на материала по българо-австрийски проект е установен произходът му, от който са издялани мраморните фигури. Кариерата е доста известна в античността, намирала се е на 20 километра североизточно от Атина.„Това са били хора, които са могли да си позволят подобна покупка или поръчка”, допълни Веселка Кацарова.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?