DGNEWS.EU

Засилват контрола на пазари и обществен транспорт за мерките срещу Ковид-19

Засилват контрола на пазари и обществен транспорт за мерките срещу Ковид-19
Aug 24
20:00 2021

Заместник областният управител на област Хасково Виолета Желева свика Областния кризисен щаб за борба с Ковид-19 във връзка с усложняващата се противоепидемична обстановка в страната.  На заседанието присъстваха представители на здравните институции от региона и други държавни структури. Бяха поканени и представители на общините от областта.
На срещата бе обсъден контролът, който ще се осъществява по време на обществените мероприятия по повод предстоящите празници в част от общините на територията на региона. Представителите на общинските администрации казаха, че са редуцирали празничните си програми и повечето събития ще бъдат на открито. От РЗИ-Хасково поискаха да бъде засилен контролът за спазване на въведените противоепидемични мерки предимно в тържища, пазари, градския и междуградския транспорт. Заместник областният управител на област Хасково Виолета Желева и директорът на РЗИ-Хасково д-р Соня Димитрова предложиха представителите на общините да подават информация за рискови обекти, които да бъдат проверявани съвместно от служители на здравната инспекция, ОДМВР и ОДБХ.
Кметът на община Харманли Мария Киркова постави въпроса за бежанския лагер от открит тип. Тя каза, че особено притеснително е придвижването на големи групи мигранти в града, които не спазват противоепидемичните мерки. Със засилването на бежанския поток и покачването на заболеваемостта е необходимо да се предприемат мерки с цел превенция на населението от разпространение на коронавирусната инфекция. Заместник областният управител на област Хасково Виолета Желева предложи да се инициира среща с представители на Държавната агенция за бежанците, където да се постави темата и да се дискутират последващи мерки.
На заседанието бяха обсъдени още обстановката и равнището на заболеваемостта  в областта. Изпълнителният директор на МБАЛ-Хасково д-р Георги Гелов отново подчерта ниската възрастова граница на пациентите с Ковид-19. Той уточни, че средната възраст на приетите лица в болничното заведение е между 40 и 50 години. Над 90% от разкритите легла в МБАЛ-Хасково са заети като пет от шестте разкрити легла в Детско отделение вече са заети, коментира още д-р Гелов.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?