DGNEWS.EU

Макет на Димитровград в библиотеката очарова с реализъм и детска фантазия

Макет на Димитровград в библиотеката очарова с реализъм и детска фантазия
Aug 30
17:00 2021

Макет на Димитровград, изработен от деца и гости на града през лятната ваканция, бе официално представи днес в Детския отдел на Градска библиотека „Пеньо Пенев”. Инициативата се провежда в рамките на празниците на Димитровград по повод 74 години от създаването на града.

Проект е създаден с участието на над 50 деца, ентусиасти и библиотекари. Макетът е изработен изцяло от рециклирани материали като хартия и пластмаса. В него има 230 сгради, 532 броя дървета, 10 метра улици, 150 ламички с лед осветление и др. За направата му са използвани над 400 кутийки в различна форма и големина, 10 пръчки силикон и 200 листа цветна хартия.

Проектът има всички уникални сгради и забележителности на града, с които се гордеят димитровградчани. Сред тях е Водната кула, сградата на общината, парк „Пеньо Пенев”, река Марица, централната градска част с колонадата на бул. „България”, площад „Поезия”, река Марица, която с помощта на помпа е дори течаща, и други. Създателите му са вложили 100 часа труд. В него могат да се видят още димитровградски големи предприятия, жп- и авто- гарите, спортна зала „Младост” и дори част от успешно реализираните общински проекти с европейско финансиране.

Сред гостите на събитието бяха главният архитект на общината арх. Елисавета Георгиева и заместник-кметът на община Димитровград Яшо Минков. Инициативата се провежда в рамките на празниците на Димитровград по повод 74 години от създаването на града. Макетът може да се разглежда в Детския отдел в следващите два месеца.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?