DGNEWS.EU

179 млн.лв. нужни на Димитровград за решаване на проблемите във ВиК сектора

179 млн.лв. нужни на Димитровград за решаване на проблемите във ВиК сектора
Sep 28
10:13 2021

За решаване на проблемите във водния сектор и постигане на съответствие със задължителните директиви на Европейския съюз в областта на водите за община Димитровград са необходими 179 млн. лева, а за област Хасково – 774 млн. лева. Тези инвестиции за ВиК инфраструктура за територията на област Хасково са определени с регионалните генерални планове, стана ясно при вчерашната среща в МРРБ.

Конкретни мерки за решаване на проблемите с водоснабдяването и канализацията в Димитровград и Хасково са набелязали на среща в МРРБ министър Виолета Комитова и нейният екип, заедно с ръководството на „Български ВиК холдинг“ ЕАД, кмета на Димитровград Иво Димов, председателя на Общинския съвет Гергана Кръстева и управителите на ВиК-Хасково и ВиК-Димитровград, съобщиха от министарството.

На срещата беше изтъкнато значението на финансирането от фондовете на ЕС и че то ще продължи само при спазване на изискването за консолидиране на принципа „една територия – един оператор“, за да може ВиК операторът дори в малка община като Димитровград, устойчиво да изпълнява функциите си по поддържане на качеството на ВиК услугата според европейските изисквания.

Представителите на местните власти и ръководството на МРРБ договориха ясни срокове и разпределение на ангажиментите за постигане на дългосрочно решаване на натрупаните от години проблеми при вчерашните разговори, допълват още от ведомството.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?