DGNEWS.EU

Намаляваме дължимите данъци при ремонт на дома си

Намаляваме дължимите данъци при ремонт на дома си
Jan 11
14:19 2022

Домакинствата ще могат да намалят данъците си при ремонт на дома. Данъчното облекчение влиза в сила през 2022 г. с деклариране на доходите от миналата година. Размерът на облекчението е до 2000 лв. От НАП обръщат внимание, че то се отнася само за положения труд от майсторите, а не за покупката на материали или ново обзавеждане. Така, ако през годината сте сменяли дограма, плочки, ремонтирали сте покрив, боядисвали сте и имате издадена фактура или касова бележка за положения от майсторите труд, можете да намалите данъчната си основа с до 2000 лв. и да спестите до 200 лв. дължими данъци. Облекчението се полага само за един имот и не се прилага за ремонт на електроуреди или купуването на нови такива.

Важно условие е да има издаден документ от майстора или фирмата, която извършва ремонта. Ако е издаден общ документ за труд и купени материали, то на отделен ред в него трябва да е написана стойността на ремонтните дейности, тъй като облекчението е само за компонента „труд“. Облекчението може да се ползва с подаване на годишната данъчна декларация, но за целта трябва да изисквате и пазите бележки от майсторите за направените разходи. Те могат да са касова бележка, фактура или платежно нареждане, ако плащането е било по банков път.

Повече информация за декларирането на доходи, плащането на дължими данъци и ползването на данъчни облекчения може да се получи на телефона на НАП  0700 18 700 (на цена, съобразно тарифата на съответния оператор).

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?