DGNEWS.EU

Монтират първите от 2815 безплатни климатици в Димитровград

Монтират първите от 2815 безплатни климатици в Димитровград
Снимки: Община Димитровград
Feb 07
18:00 2022

Започна монтирането на първите климатици на домакинства, осигурени безплатно по проекта за подобряване качеството на атмосферния въздух в община Димитровград. Целта е гржданите да заменят печките на твърдо гориво с екологично отопление. До края на 2023 година общо 2815 устройства трябва да заработят в Димитровград.

В момента от фирмата доставчик се свързват по телефона с гражданите, които са сключили договори по проекта. Желаещите монтажа да се извърши сега подписват декларация, след което уговорят удобен ден и час за поставяне на климатиците.

До седмица след монтирането им хората ще трябва да предадат старите си печки на твърдо гориво на друга фирма, която е оторизирана да извършва тази дейност, съобщиха от общината.

Проектът е най-мащабният реализиран от община Димитровград и се финансира по ОП „Околна среда 2014-2020 г.?. Той е на стойност 7 555 396,72 лв. Седем общини в България реализират подобни проекти за подобряване качеството на атмосферния въздух като Димитровград е една от тях.

Очакванията са с реализирането на проекта да се намалят емисиите на фини прахови частици (ФПЧ10) от битовото отопление, което е един от основните източници на замърсяване на въздуха в Димитровград.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?