DGNEWS.EU

Театрален фестивал отличава актьори и зрители

Театрален фестивал отличава актьори и зрители
Sep 13
16:20 2013
Фестивал на актьорското майсторство "Любимец 13" в Димитровград ще отличава най-добрите постижения в актьорската игра на българските спектакли. Културният форум организиран от общинския драматичен театър "Ап. Карамитев" ще се проведе под патронажа на кмета. Неговото първо издание стартира на 18 септември с постановката "Арт", информира на пресконференция днес директорът на "Ап. Карамитев" Тодор Боянов. Пред журналисти той представи статута на фестивала, с който театърът и неговата публика тази година ще отбележат четири годишнини - 60 години професионален театър в Димитровград, 90 г. от рождението на Апостол Карамитев, 40 г. от неговата смърт и 40 г., откакто димитровградския театър получава името на своя патрон.   
Фестивалът има състезателен характер и ще се проведе от септември до декември тази година. За това време на димитровградска сцена ще бъдат представени 6 постановки. Селекцията за 2013-а е на Тодор Боянов. За наградата "Любимец 13" ще се състезават 13 известни имена. Това са актьорите Владимир Карамазов, Юлиян Вергов, Захари Бахаров, Ивайло Христов, Малин Кръстев, Камен Донев, Александър Кадиев, Антоний Аргиров, Албена Михова, Бойко Кръстанов, Иво Аръков, Асен Блатечки и Татяна Лолова.   
Тяхната игра ще се оценя 3-членно професионално жури с председател театроведът Николай Недялков и членове - Дарин Петков, директор на старозагорския куклен театър и Димо Димов - директор на кърджалийския театър. Оценяването ще става в два тура, а наградата ще се връчи през 2014 г. 
Наред с "Любимец 13", фестивалът ще връчи други две награди - "Зрител на димитровградския театър" и "Лице на димитровградския театър". Първата ще се определя чрез жребий, а отличеният зрител ще може да гледа безплатно всички постановки на димитровградска сцена в рамките на една календарна година.  
Вече са ясни носителите на наградата "Лице на димитровградския театър" за тази година. Посмъртно ще бъдат отличени актьорите Златина Тодева и Иван Русев, които са допринесли за изграждане облика на драматичния театър в бригадирския град. Трето име е това на проф. Илия Добчев, който ще бъде удостоен с наградата на специална церемония на 17 ноември т. г. 
Амбицията на организаторите е да превърнат фестивала в национален преглед на актьорското майсторство затова те залагат на професионалнтото оценяване при определяне наградата "Любимец 13". Досега тя се излъчваше от димитровгрдската публика чрез попълването на анкетни карти.    

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?