DGNEWS.EU

ТЕЦ "Марица 3" обгази Димитровград, населението в неведение

ТЕЦ "Марица 3" обгази Димитровград, населението в неведение
Sep 17
00:45 2013
Опасно превишение на емисиите серен диоксид, изхвърляни от ТЕЦ "Марица 3", регистрираха вчера в Димитровград от Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ) в Хасково. В три последователни часа автоматичната измервателна станция “Раковски” в града е отчела концентрации над 500 микрограма на кубичен метър въздух, което е превишение на алармения праг. В 13 часа е регистрирана концентрация от 960,03 микрограма на кубичен метър въздух, а час по-късно нивата са скочили до 969,45. В 15 часа концентрацията е спаднала до 609,62 микрограма.
От екоинспекцията уточняват, че централата е предприела мерки за намаляване изхвърляния серен диоксид, чрез промяна в количеството и качеството на подаваното гориво. С цел привеждане в действие на мерките необходими за опазване здравето на населението, от РИОСВ са информирали областна дирекция „Гражданска защита”, областна управа, общинската администрация в Димитровград, Регионалната здравна инспекция. Въпреки взетите мерки, населението в бригадирския град не бе уведомено своевременно за опасно високите нива на серния диоксид във въздуха. Това стана повод гражданското недоволство да се изсипе като коментари в интернет сайтове, писали по темата. В мненията си хората се възмущават от факта, че никоя институция не е осведомила своевременно населението. Информация за екозамърсяването е публикувано на официалната интернет страница на Министерството на околната среда и водите в 15:58 часа. Такава обаче и в момента липсва на сайта на община Димитровград. Хората негодуват, защото вместо да стоят на закрито съобразно мерките за безопасност, вчера повечето честваха по заведения и на открито първия учебен ден. Екологичният инцидент съвпада и със старта на европейската седмица на мобилността, която се провежда под мотото "Чист въздух - ти си на ход!". 
Опасното превишение на вредните емисии е факт, въпреки изградената и действаща в ТЕЦ "Марица 3" сероочистваща инсталация. Доколко тя е ефективна за редовия димитровградчанин си остава пълна мистерия, според публикуваните мнения. Наскоро от Министерството на околната среда и водите огласиха, че сред причините за надхвърляне на определените норми за прах и серен диоксид са непълното инвестиране в пречистващи съоръжения и значително увеличеното натоварване в горивните инсталации. Припомняме, че високите нива вредни емисии станаха повод срещу България да бъде задействана наказателна процедура от Европейската комисия. Страната ни вече е внесла преходен план пред ЕК, с който иска категоричните изисквания за българските горивни инсталации да влязат в сила от 2020 година. 

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?