DGNEWS.EU

Театърът вади на показ реставрирани костюми

Театърът вади на показ реставрирани костюми
Sep 17
10:02 2013
Десет реставрирани костюма от различни постановки, играни на димитровградска сцена, ще видят гостите на общинския драматичен театър в Димитровград при старта на новия сезон. Сред ценните експонати са и две рокли на съпругата на Апостол Карамитев - Маргарита Дупаринова, която е гостувала 4 пъти тук. С тях актрисата е гастролирала на местната сцена с постановката "И най-мъдрият си е малко прост". Роклите са част от специално устроен кът на големия български актьор и патрон на театъра.   
Местният храм на Мелпомена има и напълно обновени фоайета. Два огромни стенописа, дело на димитровградчанина Делян Костов, вече красят пространствата на някогашните гардеробни. Във фоайетата са подредени четири специфични изложби, обединени под мотото "60 години - възход и падение". Централно място заемат четири платна, проследяващи в исторически план развитието на театъра - от неговото създаване като народен театър и последвалите му преобразувания в държавен, открита сцена и общински драматичен. Две изложби представят колекция от плакати и афиши на играни пиеси, оцелели през годините и черно-бели фотографии, запечатали сцени с именити артисти от важни спектакли. Четвъртата, разположена по стълбищата на театъра, е озаглавена "Празници в театъра". 

Директорът на театъра Тодор Боянов показва реставриран мундир с истински медали  Именно в празници на духа обещават да превърнат отсега нататък посещенията в театъра от неговия екип. Неслучайно те са озаглавили своя проект "Салон на изкуствата - едно неочаквано посрещане на публиката", който ще се провежда ежегодно в рамките на един театрален сезон. Всяко посрещане ще е различно в зависимост от времето, празниците, сезоните и характера на съответния спектакъл. Час преди представление  зрителите ще могат да се запознаят с различни видове изкуства и творци по един оригинален, занимателен и достъпен начин. При старта на сезона, на 18 септември, екипът на театъра ще изненада своите гости с нови облекла, в кройки характерни за края на 18-и и началото на 19 век.  

Една от роклите на Маргарита Дупаринова

Изложбата, проследяваща четирите етапа от развитието на театъра
Фотографиите, запечатали сцени на спектакли
Новите стенописи в театъра

 

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?