DGNEWS.EU

Ташева хвърли оставка заради рояла фантом, приеха я

Ташева хвърли оставка заради рояла фантом, приеха я
Sep 24
11:06 2013
Заради скандала с разфасования роял "Блютнер", взривил социалните мрежи, шефката на Детския и Младежки център в Димитровград Христина Ташева подаде днес оставка. Молбата й за напускане е била уважена от кмета Иво Димов, съобщи Дарик нюз. Градоначалникът тепърва ще търси временно управляващ на общинското предприятие до провеждането на конкурс. Потрошеният роял е бил дарен от община Димитровград на Детския и младежки център през 90-те години на миналия век с решение на Общинския съвет. Това заявиха пред dgnews местни дейци на културата, след като вчера нито една институция не можа да обясни появата на музикалния инструмент в общинското предприятие. Припомняме, че към момента роялът не е заведен в активите на детския център, въпреки че отлежава там в последните 20 години.     

Христина Ташева
"Потресена съм. На този роял преди години се изнасяха концерти в пленарната зала "Родина". След решение на Общинския съвет същият бе дарен от общината на тогавашния Детски комплекс и за мен е непонятно защо не е включен в активите му", коментира вчера дългогодишният музикален педагог Таня Рошманова. Тя самата е свирила на рояла по времето когато бе диригент на съществувалия някога в града хор "Щастливо детство". 


Таня Рошманова
Казаното от нея подкрепя и бившият шеф на отдел "Култура" в общината и настоящ директор на градска библиотека "Пеньо Пенев"  Петко Каневски. По негови спомени в Димитровград е имало два рояла. Потрошеният, е бил собственост на профсъюзния дом на бившето държавно предприятие "Марбас". С идването на демокрацията и предприетото преструктуриране в икономиката, роялът е бил подарен от въгледобивното предприятие на общината. С цел да бъде запазен за бъдещите поколения, от своя страна, тя го дарила на Детския комплекс. На него в зала "Родина" свиреха гостуващи пианисти и млади таланти от града. До 1980 г. тази известна фирма "Блютнер" прави покритието на клавиатурата от слонова кост. Бъдете сигурни, че разбитият е произведен по-рано" , свидетелства Каневски. По думите му, втори роял се намира в общинския драматичен театър "Апостол Карамитев". "Преди години той беше в профсъюзен дом "Химик", коментира Каневски.    

Петко Каневски
Днес в телевизионен репортаж по bTV шефката на хуманитарната дирекция в общината Антоанета Шаркова заяви, че Димитровград разполага и с трети роял, който се намира на сцената на бившето кино "Химик" и е точно копие на унищожения "Блютнер". Шаркова обясни, че състоянието на последните два е отлично. По думите й роялите са били предоставени от бивши държавни предприятия, но документи за тях липсват.   


Роялът в театъра е друга марка и е собственост на "Неохим" 

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?