DGNEWS.EU

Кметове към управляващите: Дайте повече пари за пътища

Кметове към управляващите: Дайте повече пари за пътища
Sep 30
16:12 2013

Държавата да завиши сериозно средствата за ремонт на пътища от републиканската и от четвъртокласната пътни мрежи, настояха кметове от областта на състоялия се днес в Димитровград Ден на диалога между законодателна и местна власт.

Като хвърлени пари на вятъра определиха те сегашната държавна субсидия за четвъртокласни пътища, получавани от общините. Средствата стигат само за кърпенето на дупки, които сме принудени да ремонтираме всяка годна, защото гаранцията им изтича след 6 месеца. Така решаваме проблема на парче за няколко месеца, без възможност да рехабилитираме цялостно пътната мрежа в населените места. По този начин не можем да гарантираме нито безопасността на децата, които возим до училище, нито безаварийното придвижване на линейките от Спешна помощ, нито да спрем миграцията на населението към големите градове, алармираха кметове.Кметът Иво Димов разясни основните искания на НСРОБ


„Не може при 60 км общинска мрежа да правиш 1 км годишно и то върху път, който не е ремонтиран в последните 25 години. Всеки божи ден ние караме деца до общинския център от 40 километра. При сегашното положение, особено в планинските райони, няма как да създадем условия за тяхното нормално превозване”, заяви кметът на Маджарово Милко Армутлиев. Според негови колеги сериозна част от предоставяните държавни средства отивали за кърпенето на дупки, оставени от ВиК сектора, който е пък държавен прерогатив.


В липса на държавна политика и сериозно изоставане на инвестициите в републиканската пътна мрежа в Хасковски регион, упрекна държавната агенция „Пътна инфраструктура” и председателят на ОбС Стефан Димитров. По думите му направените през последните години в областта пътища не могат да се преброят на пръстите на едната ръка. Като пример докъде е стигнал хала, Димитров посочи трагикомичният факт, че българи от Ивайловградско вече предпочитат да пътуват до столицата през южната ни съседка. 

„Да накараш сънародниците си да пътуват до София през Гърция е трагедия за едно управление”, заяви той.Народният представител Владимир Митрушев


Денят на диалога бе организиран от Националното сдружение на общините в Република България, а водещ дискусията бе кметът на Димитровград Иво Димов. Във форума участваха кметове от областта, народните представители Владимир Митрушев (ГЕРБ) и Жара Пенева (БСП), представители на общински администрации и граждани. 

От НСОРБ настояват за спешна промяна на закона за публичните финанси, преди влизането му в сила през 2014 г. Според местните власти, норматива не гарантира тяхната самостоятелност и децентрализация, а превръща общините са по-скоро в звена на Министерството на финансите. От организацията настояват за преустановяване на практиката министерства да отнемат общински приходи с въвеждането на законови и подзаконови актове; всяка законодателна инициатива касаеща, общините да се съгласува с местните власти; да се възстановят действащите до 2010 г. условия за поемане дълг от общините; да отпадане ограничението за кредитиране 9 месеца преди изборите и др.        


Народният представител Жара Пенева (вляво)     

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?