DGNEWS.EU

Бобева към бизнеса: Правете интересни маршрути и ги давайте

Бобева към бизнеса: Правете интересни маршрути и ги давайте
Oct 01
15:31 2013
„Обединявайте се, правете интересни маршрути и ги давайте.” С тези думи вицепремиерът Даниела Бобева прикани туристическия бизнес, кметове и неправителствени организации да популяризират туристически маршрути. От своя страна тя пое ангажимента да зададе задача на българските търговско-икономически служби в чужбина, да търсят подходящи форуми, на които да представят тези маршрути пред света. "България им нужда от туристи, които ще влизат не само в кръчмите, но и в музеите". За пример тя посочи азиатския пазар. „Тези туристи са точно това, което ни трябва - не ходят на море и ски, а основно се интересуват от култура и история в комбинация с хубавите вина, розовото масло и интересната природа”, заяви Бобева.

Днес вицепремиерът взе участие във форума „Димитровград-нови възможности за туризъм”, с който официално бе даден старт за втория етап от кампанията на вестник Стандарт - "Чудесата на България". Припомняме, че в първия кръг победител стана неолитният човек, намерен край димитровградското село Крум.На форума Бобева обяви, че в края на другата седмица ще е готов проекта на стратегията за туризма. По отношение на рекламата тя зави, че харченето на пари трябва да е много целенасочено, особено по отношение на пазарите, откъдето чакаме туристи и таргетирането на аудиториите. 
„За рекламата много трябва да си говорим, защото по тези оперативни програми се научихме да харчим пари. Нас ни оценяват по това колко сме усвоили, а не какво е станало след това. Този харчалък е лишил администрацията от най-важното й качество - да върши качествени неща”, отправи критика вицепремиерът.

Славка Бозукова, гл. редактор на в. Стандарт, инициатор на кампанията
В дискусията за туризма участие взеха видни археолози, историци, музейни специалисти, кметове и експерти. В изказванията си болшинството от тях затрупаха Бобева с нерешени от години проблеми в културата и туризма. Един от тях е тромавата процедура по признаването на български обекти в рамките на ЮНЕСКО. Оказа се че такива чакат повече от 13 години.
 „Мисля че трябва да поставим някои изиствания пред Ирина Бокова, но съм убедена, че проблемът не е в нея, а по-скоро в Министерството на културата”, обяви Бобева. Тя се позаинтересува, защо въпреки поканата на форума липсва представител на културното ведомство. Възклицанието й „Боже господи всички са толкова заети!, подсказа явното й раздразнение от този факт. Тя обяви, че още на утрешното заседание на Министерски съвет ще говори с културния  министър Петър Стоянович да се направи списък с всички забавени или не придвижени обекти, кандидатствали за ЮНЕСКО. „Да видим кои имат шансове, а тези които не отговорят на изискванията да им кажем откровенно, а не да чакат с години да бъдат включени”, заяви Бобева.

Триото професори - Николай Овчаров, Йордан Йорданов и Виолета Нешева не спестиха критиките към политиката за опазване на културно-историческото наследство у нас 

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?