DGNEWS.EU

Римски мавзолей разкриха до село Каснаково

Римски мавзолей разкриха до село Каснаково
Oct 03
11:22 2013
Римски мавзолей разкри край димитровградското село Каснаково екипът археолози с ръководител главният асистент в Националния археологически институт с музей на БАН д-р Веселка Кацарова. Сградата вероятно е издигната в чест на Тит Флавий, построил Светилището на нимфите и Афродита, и неговата съпруга Клавдия Монтана, или на техните наследници. Тя е с размери 11 на 8 метра и се състои от две помещения – правоъгълно предверие и правоъгълна зала с мраморен под, разбита още през античността. В залата е имало мраморна статуя на богат земевладелец. Част от нейния крак, обут в сандал, бе показана вчера, при посещението на кмета на Димитровград Иво Димов на обекта. Градоначалникът се включи лично в разкопките, които приключват за тази година.
Предполага се, че мраморният фрагмент е на Тит Флавий, който е бил собственик на вилното имение, което през втори и средата на трети век се е разполагало терасовидно източно от Извора на нимфите. Сред намерените находки е и дамско бедро от мрамор, което археолозите допускат, че е на неговата съпруга. И двете монументални статуии са в естествени размери. Вероятно те и мавзолеят са били разрушени през 4 век, с приемането на християнството за официална религия по тези земи. Възприемани са като езически символи, поради което са били и разбити.    

Разкрития план на сградата, за която се предполага че е мавзолей
Новите разкопки край Каснаково започнаха от началото на септември т. г. 22 000 лв. задели от бюджета си община Димитровград тази година, за да финансира проучванията. За един месец е бил разкрит целия план на сградата-мавзолей, което според д-р Веселка Кацарова си безспорно археологическо постижение. "Ще търсим средства за довършване на археологическите проучвания в района, предстои да се направи пълно геофизично заснемане на терена", заяви кметът. По думите му, за да се подсигури работата на археолозите догодина, ще се разчита на финансиране както от държавата и така и от общината. 
В момента край Каснаково се извършва реставрация и консервация на римска сграда, разкрита в местността през 2007 г. Дейностите са по проект на програма "Регионално развитие" на стойност 1 195 000 лв., като 200 000 лв. от тях са съфинансиране от общината. В рамките на проекта се довършва и велоалея до Извора на нимфите, както и ремонт на пътя. Именно при трасирането на велоалеята миналата година, са е била открита сградата-мавзолей. 

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?